Výroba Škody Yeti v Kvasinách

Výroba Škody Yeti v Kvasinách | foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz

Další výrobní rekord českých automobilek: 4 266 aut denně

  • 24
Roční výroba aut v Česku míří k novému rekordu. Jeden už automobilky pokořily v listopadu: i přes jeden den volna kvůli státnímu svátku vyrobily nejvíce aut za jediný měsíc v historii.

K rekordu pomohl především náběh výroby modelu Škoda Kodiaq, ale také oživená výroba v kopřivnické Tatře. Už teď je jisté, že letošní celková produkce českých automobilek překoná loňskou hranici jednoho a čtvrt milionu vyrobených motorových vozidel.

Výroba za listopad dosáhla rekordních 128 tisíc aut, tedy 4 266 aut denně, za celý rok produkce stoupla o 8,7 % na 1,25 milionu vozů. Automobilový průmysl tak nadále táhne českou ekonomiku.

Růst zaznamenaly všechny tři automobilky vyrábějící osobní auta v Česku: o více než desetinu roste produkce Škody Auto, což je způsobeno hlavně výrazným rozšířením závodu v Kvasinách, kde se začal vyrábět Seat Ateca a Škoda Kodiaq. Hyundai zvýšil výrobu o šest procent, TPCA o necelá tři procenta.

Velký růst zaznamenává i produkce nákladních aut: Tatra letos zvýšila výrobu o polovinu na 1 140 vozidel. Jedinými dvěma typy výroby motorových vozidel, které klesají, jsou autobusy a motocykly. U motocyklů v týnecké Jawě klesla produkce o třetinu, autobusy ztratily letos 2,5 %.

„Vše naznačuje, že letos bude v České republice výrazně překročena hranice jednoho milionu tří set tisíc vyrobených motorových vozidel,“ řekl končící prezident AutoSAP Martin Jahn (o jeho nástupci čtěte zde).

Výrobu táhne především export, silná je i domácí poptávka. Export meziročně výrazně vzrostl u všech tří automobilek, nejvíce u Škody Auto.