Odpovědi týkající se nemoci šílených krav najdete ZDE. |
Docent MVDr. Jiří Ruprich je specialistou, který se zabývá bezpečností potravin v České republice, a samozřejmě sleduje i nejnovější poznatky ve světě.
Na otázku, zda onemocní každý, kdo sní "šílené" maso, Jiří Ruprich odpověděl: "Otázka je velmi složitá, protože ještě vše neznáme. To co ale víme, je to, že k vzniku onemocnění je potřeba splnění více podmínek. Kromě infekce v potravě je dalším faktorem i vnímavý genotyp člověka, opakování dávek - protože se uvažuje o kumulaci opakovaných dávek při konzumaci v několika dnech po sobě, atd. Takže každý onemocnět nemusí !!!"
A jak se nemoci šílených krav vyhnout? "Rada není lehká. Stejná jako když se zeptáte, co dělat, aby mne nepřejelo auto. Můžete se zcela vyhnout hovězímu masu a výrobkům z něho, ale možná je to přehnané. Za méně rizikové lze považovat maso telecí nebo tzv. biomaso - to by mělo být produkováno v tradiční zemědělské výrobě bez použití živočišných mouček. Takové by ale mělo být dnes všechno hovězí," uvedl Jiří Ruprich.