Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pivovary chtějí mít pivo pod kontrolou

  0:01
Pivo je jako křen a pěnu má jako smetanu. "Jen by chtělo trochu vychladit," pravila paní sládková v českém filmu Postřižiny, když dopila orosený půllitr.

Právě dohledem nad kvalitou nejvíce argumentují pivovary, když zřizují řetězce vlastních hospod s jednotným názvem nebo jim propůjčují jméno svých ochranných značek.

Takové řešení jim zároveň umožňuje dohled nad celkovým image značky v restauracích a objemem prodaného piva.

"Důvod to jistě je, ale z celkově prodaného množství piva jde přes značkové hospody poměrně málo," říká Ivan Šlechta, který má ve Staropramenu na starosti značkové podniky.

Ani ostatní pivovary nezůstávají pozadu a ty, které ještě vlastní síť hospod nemají, o ní už začínají přemýšlet.

Staropramen, který se značkou Potrefená husa a dvěma dalšími sjednocenými typy hospod začal, brzo následovala česká pivní jednička - Plzeňský Prazdroj. Ten na spřízněné hospody začíná věšet logo PUOR tedy Pilsner Urquell Original Restaurant.

Restaurace Prazdroje nejsou provozovány na klíč, jako například McDonald's, ani se na nich pivovar majetkově nepodílí.

 "Spojuje je samozřejmě pivo, tradiční česká kuchyně a poznávacím znamením je využití prvků jednotného stylu interiéru," říká mluvčí Prazdroje Alexej Bechtin.

V pivnicích Prazdroje načepují pivo pod měděným víkem, které je replikou pivovarské pánve z výroby, do speciálních půllitrů. Prazdroj má takových hospod po celé zemi i v zahraničí zatím devět, ale v nejbližší době plánuje otevřít další tři.

Ostatním restauracím s Plzeňským Prazdrojem na čepu, které dodržují pivovarem stanovená pravidla, Plzeňští udělují certifikáty kvality.

Staropramen se naopak na pořízení značkových hospod majetkově podílí. "Zpočátku to bylo tak půl na půl, ale teď už větší část nákladů nese budoucí provozovatel," říká Ivan Šlechta s tím, že restaurace se postupně staly zavedenou značkou.

Pivovar má Potrefených hus osm a na dalších třech - v Plzni, Budějovicích a Ostravě - pracuje. Na rozdíl od ostatních konceptů Staropramenu, jako je například Sportovka či Staré dobré časy, jichž je v zemi několik desítek, nestaví Potrefená husa na starých relikviích z pivovarnictví.

Tváří se spíše jako podnik mezi hospodou a barem určený do center moderních měst s typickými velkými prosklenými výklady místo malých oken.

Šanci pohlídat si své pivo si nenechávají utéct ani ostatní. Budějovický Budvar, nejznámější český exportér, pomalu začíná uvádět do života svůj koncept Budvar Barů a Budvarek. "Budvarky mají mít typickou atmosféru s jednotným vzhledem, a třeba i jídelníčkem," říká šéf Budvaru Jiří Boček.

Ostatní větší pivovary, jako Starobrno či Drinks Union, mají budování sítě vlastních hospod v plánu. Zatím se dá na jejich pivo zajít jen do brněnské hospody Barona Trencka, nazvané podle speciálního piva pivovaru Starobrno.

To, co si velké pivovary mohou v hospodách dovolit díky svým penězům, menší dohánějí nadšením.

"Když vaříte v celoměděné varně Novak & Jahn z roku 1930 s fortelem našich dědečků, trochou nadhledu a lásky, nemůžete uvařit špatné pivo," říká Karel Witz z pivovaru v Poličce, který na rozdíl od celého pivovarnictví prodal začátkem letošního roku více piva než loni.

Než špatné pivo, to raději žádné 
Nalévám dobrou značku piva, lidé přijdou sami.

Oblíbená věta hostinských přestává platit a pochopili to i výrobci piva. Proto se už několikrát stalo, že pivovar přestal dodávat své značky do restaurace, kde nedbají na základní pravidla čepování piva.

"Tam, kde je kvalita špatná a není vůle k obratu, být jako pivovar nemusíme. Kvalita našeho piva je podstatná," říká šéf technického servisu Plzeňského Prazdroje Josef Krýsl.

To je člověk, kterého znají nejen v Praze U Tygra, ale i v dalších více či méně vyhlášených plzeňských hospodách.

Lidé, kteří dohlížejí na kvalitu, se často potkávají ve dveřích s obchodníky, jež pivovar platí za prodané množství piva.

"Tam, kde je to už neúnosné, se většinou dohodneme, že těch pár sudů nám za zkažení pověsti nestojí," vysvětluje Jaroslav Svoboda, který má ve Staropramenu na starosti kvalitu piva v hospodách.

"Jinak pořád dokola vysvětluji, jak to dělat lépe, aby lidem třeba nepadala do piva omítka a podobně," dodává.

Jak se podle lidí z branže pozná, že se hostinský o pivo moc nestará? Začíná se u umytého půllitru.

Často stačí k pivu přivonět, aby bylo jasné, že divná hořkost na patře nevychází z pivovarských kvasinek, ale nevybíleného či plísní obloženého sklepa.

Pokud není pivo kvasnicové, nemá v něm nic plavat. Svědčí to o špatně propláchnutých trubkách.

Když pěna na půllitru nedrží a nekroužkuje v něm, měl by se vrchní dojít naučit čepovat.

Autoři:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Protonová léčba už pomohla tisícům pacientů

2. května 2024

Advertorial Dvanáct let působí v Praze Protonové centrum. Za tu dobu jím prošly tisíce onkologických pacientů....

Evropa se opatrně vrací k ekonomickému růstu. Rizikem je kondice Německa

2. května 2024

Premium Evropské ekonomiky se zotavují z kritických let, kdy je dusil energetický cenový šok, inflace i...

Lesníci se zlobí, stát nakonec miliardy na klima v rozpočtu nenašel

2. května 2024

Přes dva roky stát sliboval peníze na dotace pro lesníky, nakonec je ale nenašel a program na...

Hallstatt brojí proti turistům. Omezuje počty autobusů, zastavuje reklamu

1. května 2024

Rakouské oblíbené místo Hallstatt dlouhodobě bojuje s velkým náporem turistů. Místním s návštěvníky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...