Test MF DNES odhalil čtyři takové výrobky v různých obchodních řetězcích. Testem neprošlo třeba pomazánkové máslo Spar z řetězce Interspar či pomazánkové máslo Pilos Spread Butter ham, které nabízejí supermarkety Lidl. Pod jinými názvy prodává problémová másla i Tesco a Hypernova.
Všechna však mají stejného výrobce - do supermarketů je dodává mlékárna společnosti NET Plasy z Bystřice pod Hostýnem.
"Někde ve výrobě se zřejmě stala chyba. Kromě pomazánkového másla vyrábíme ještě pomazánku s rostlinnými tuky. Oba výrobky sjíždějí ze stejné linky, mohlo se stát, že se to přehodilo," vysvětluje vedoucí obchodního oddělení mlékárny Jana Páterová.
Výrobci hrozí pokuta
MF DNES kontaktovala některé obchodní řetězce, které másla nabízejí pod vlastními značkami. Ty jsou rozčarovány. "Ihned to prověříme, tento stav je pro nás nepřípustný. Pokud se to prokáže v rámci našich zkoušek, vyvodíme z toho důsledky," řekla Sandra Kipeťová, mluvčí společnosti Lidl.
Případ chce řešit i Státní veterinární správa, kterou MF DNES upozornila. "Určitě tam půjdeme na kontrolu, a pokud se to potvrdí, bude nás zajímat, jestli to byl úmysl, nebo nedbalost. Výrobcům v takových případech hrozí až statisícové pokuty," řekl mluvčí veterinární správy Josef Duben. Paradoxem je, že mlékárna NET Plasy za své pomazánkové máslo před dvěma lety získala značku kvality Klasa.
Tři krajíce denně a dost
Mlékárna připustila, že se do pomazánkového másla mohly technickým nedopatřením dostat jen nepatrné příměsi rostlinných tuků. S tím však nesouhlasí Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, jejíž laboratoř pro MF DNES test provedla.
"Nezjišťovali jsme sice podíl mléčného a rostlinného tuku, ale rozhodně to nejsou jen stopy. Odhadujeme to na nějakých dvacet až třicet procent," upřesnila Dostálová. NET Plasy vyrábí i pomazánky, ve kterých rostlinný tuk být může, ale musí být označen na obalu. Technolog mlékárny Miloš Brhel přiznal, že výrobky z rostlinných tuků jsou levnější než pravá pomazánková másla. Odmítá však, že by firma oba výrobky mísila záměrně, aby ušetřila. Test odhalil nejen to, že jsou obaly výrobků nesprávně označeny.
Zmíněná pomazánková másla i některé pomazánky s rostlinnými tuky obsahovaly také větší množství transmastných kyselin. A ty mohou být škodlivější než živočišné tuky, které zvyšují cholesterol. Pokud si jimi někdo namaže dva krajíce chleba k snídani, spotřebuje dvě třetiny maximální denní dávky. Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby transmastné kyseliny tvořily nanejvýše jedno procento z energie, kterou člověk denně přijme z tuků.
Tuky zatěžují cévy
Nahrazovat klasická másla či pomazánkové máslo rostlinnými tuky proto nemusí být žádná výhra. "Tělo nemá enzymy pro odbourání transmastných kyselin. Usazují se do tukové tkáně a zvyšují riziko aterosklerózy, zatěžují cévy a zvyšují riziko infarktu či cévní mozkové příhody," říká lékařka Erika Matějková.
Vyvrací tak rozšířenou představu, že rostlinný tuk je vždy zdravější než živočišný. Škodlivé transmastné kyseliny jsou přirozeně přítomny i v mléce a v mléčném tuku, ale většinou jen v malém množství. Vznikají však při zpracování rostlinných tuků. A pokud se zpracují špatně, zůstane v tucích víc transmastných kyselin, než je zdrávo.