Porotci známého průvodce ocenili nově restauraci Onyx v Budapešti. Její specialitou jsou ravioly plněné kozím sýrem. Hvězdu zároveň obhájila maďarská restaurace Costes.
Jedna hvězda na Českou republiku znamená mírné zklamání. Už dlouhou dobu čekají na úspěch kromě Allegra i další české restaurace - například Degustation Bohême Bourgeoise nebo restaurace Monastery v pražském hotelu The Augustine. Prestižní ocenění má i ekonomický přínos, ukazují zkušenosti pražské restaurace Allegro.
"Zaznamenali jsme další nárůst lokální klientely, která dokáže ocenit fine dining. Více než 60 % hostů je místních, což je pro hotelovou restauraci docela neobvyklé," říká René Beauchamp, generální ředitel hotelu Four Seasons Prague.
Allegro získalo svou první hvězdu v roce 2008 a od té doby každý rok. Zásluhu na tom má hlavně italský šéfkuchař Andrea Accordi. "Ocenění Michelin nás samozřejmě velmi těší. V průběhu minulého roku jsme zrealizovali mnoho nových nápadů, naučili se několika novým technikám vaření a navázali spolupráci s dalšími místními dodavateli," uvedl Accordi. Allegro se specializuje na středomořskou kuchyni, vychází zejména z italského kulinářského umění.
Accordi tvrdí, že se jeho tým naučil dalším postupům vaření a restaurace pokračuje v v prohlubování spolupráce se zdejšími dodavateli. "Nárůst počtu místních partnerů a dodavatelů kvalitních surovin je známkou dalšího rozvoje trhu," upřesnil. Sám jednomu řeznictví dodal recept na tradiční italskou klobásu salsiccia, kterou v restauraci používají do risotta tasta sal.
Pravidla pro udílení ceny umožňují také jejich odejmutí. Česká republika si mírně pohoršila v kategorii Bib Gourmand, což jsou velmi dobrá jídla za rozumnou cenu. Cenu v této kategorii si udržely restaurace Aromi, Divinis, Le Terroir a SaSaZu. Naopak v seznamu nadále není restaurace Le Cornichon.
Michelin GuideFrancouzský výrobce pneumatik Michelin začal své průvodce na cesty pro automobilisty vydávat už v roce 1900. Měly poradit, kde natankovat, kde se vyspat a najíst a kde se cestovatelům postarají o jejich vůz. Postupně se z něj stala bible gourmetů, která loni oslavila sté vydání (během válek nevycházela). Část nákladů na inspektory se hradí z jejího prodeje, část dotuje Michelin jako svou reklamu. Průvodce Michelin – Hlavní města Evropy 2010 obsahuje 324 "hvězdičkových” restaurací. Z nichž 14 se třemi hvězdami, 59 se dvěma hvězdami a 251 s jednou. Součástí je i výběr 195 restaurací Bib Gourmand servírujících tříchodové menu a nabízející dobrý poměr ceny a kvality. Letošní edice zahrnuje výběr 44 měst ve 20 zemích, z nichž jedno město (Salzburg, Rakousko) je v průvodci vůbec poprvé. |