Inspekce vloni pravomocně ukončila 1 861 správních řízení s provozovateli potravinářských podniků. Uložila jim pokuty ve výši 99 429 300 korun. V roce 2013 inspekce uložila pokuty za 64 121 500 korun.
„Dlouhodobě deklarujeme, že - vzhledem k situaci na trhu, kdy řada subjektů ignoruje i závažná zjištění SZPI a opakuje stále stejné prohřešky - budeme reagovat tak, aby pokuty plnily svou funkci a byly dostatečně odrazující,“ uvedl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.
Podle Klanici má počet kontrol zůstat i nadále vysoký. „Přes toto sdělení řada provozovatelů svůj přístup nezměnila. Ve významném kontrolním tlaku ve prospěch spotřebitelů budeme pokračovat i v dalším období,“ dodal.
Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva zmínil čtyř patrně nejvýznamnější prohřešky. „Je to falšování potravin, kdy výrobce nahradí hodnotnější složku za méně hodnotnou. Dále nesprávné uchovávání potravin a jejich následné kažení či jiné znehodnocení. Je to také zanedbávání hygieny prodeje a výskyt kontaminujících látek,“ řekl Kopřiva. Všechny tyto prohřešky se dotýkají spotřebitele, ať už ve vztahu k bezpečnosti potravin nebo k jejich jakosti.
Inspektoři SZPI vloni provedli 35 361 kontrol provozoven potravinářských podniků, celních skladů a internetových obchodů. Většina kontrol (65 procent) směřovala do maloobchodní sítě, 24 % kontrol provedli inspektoři ve výrobě, 7 % ve velkoskladech, 3 % v celních skladech.