Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vařte jednoduše, i když je to těžší, radí Ital s michelinskou hvězdou

V Praze se vyzná. Sedm let totiž pracoval v restauraci pražského hotelu Four Seasons, kde pro hosty vařil skutečně autentickou „Itálii“. Poté se přesunul do hotelu stejné sítě ve Florencii jako šéfkuchař restaurace Il Palagio. A právě tam jeho kuchařské umění ocenili michelinskou hvězdou.
Italský šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou Vito Mollica připravuje...

Italský šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou Vito Mollica připravuje těstoviny "cacio e pepe", | foto: Michal Moučka, FANY Gastroservis

Sledovali jsme ho při jeho exhibici na pražském Žofíně, kde předvedl tři recepty. A třeba těstoviny „cacio e pepe“, tedy sýr a pepř, podle jeho receptu určitě zvládnete uvařit i doma. „Mají v sobě všechno. Jsou jednoduché, výtečné a z minimálního počtu surovin. Tak to má být,“ tvrdí italský šéfkuchař Vito Mollica.

„Když jsem teď přijel do Prahy, skoro jsem ji nepoznal, jak se změnila. A těch obchodů s italskými potravinami! Chci říct, že teď tady seženete veškeré suroviny potřebné na vaření skutečně italských jídel, takže už žádné výmluvy,“ říká Mollica k dostupnosti autentických surovin.

A kde se podle něj v Praze nejlíp najíte? „Rád na Prahu vzpomínám, je úchvatná. Máte tu množství skvělých restaurací, ale nejraději mám tyhle tři: La Degustation Boheme Bourgeoise, Aromi a La Finestru,“ řekl iDNES.cz. Právě restaurace Aromi je jedna z šesti u nás oceněných titulem Bib Gourmand, jež označuje restaurace, kde se skvěle najíte za cenu do 850 Kč za menu (více zde). 

Vito Mollica vaří ve Florencii v jedné z nejlepších restaurací v Evropě, která je z principu založena na sezonnosti a jednoduchosti. „Kdybych měl dát jednu jedinou radu kuchaři, zněla by - vařte prostě jednoduše. Pozor, vařit jednoduše je zároveň mnohem těžší, než to vypadá,“ zdůrazňuje Mollica.

Po vlastních zkušenostech s vařením v nejlepších restauracích v Evropě vyzdvihuje ještě skutečnost, jak nesmírně důležitý je spokojený personál. „Jedině v případě, že jsou úplně všichni spokojení, od servisu až po šéfkuchaře, může být restaurace skutečně dobrá,“ je přesvědčený Ital.

Mollicův recept na jednoduchou pastu „sýr a pepř“

´Cavatelli cacio e peppe´ je tradiční italské jídlo z oblasti Říma, jehož základ tvoří pasta, tedy těstoviny, pepř a sýr pecorino. Šéfkuchař Mollica ho navíc obohatil o chobotnice a krevety a s tímto pokrmem vyhrál v roce 2013 cenu o nejlepší jídlo roku v gastroprůvodci portálu espresso.repubblica.it.

Suroviny: 180 g těstovin cavatelli, 120 g sýra pecorino, 5 g pepře, olivový olej,  případně ještě na vylepšení 3 krevety a kalamáry.

Těstoviny uvařte podle návodu na skus, ale zatím neslévejte. Kuličky pepře vložte do plátěného pytlíku a rozdrďte, nejlépe paličkou na maso. Poté pepř prosypte přes cedník a dál používejte jen větší kusy, které se „neprocedily“.

Pepř nasypte na pánev s rozehřátým olivovým olejem (2 lžíce by měly stačit) a až začne vonět, stáhněte pánev z plotny. Přidejte do ní pár lžic vody, ve které jste uvařili těstoviny. Pak těstoviny zceďte, hoďte na pánev s pepřovým základem a za průběžného míchání k nim přidávejte nastrouhaný sýr pecorino až získají krásnou krémovou konzistenci. A základní „cacio e peppe“ máte hotovo.

Pokud chcete pokrm obohatit ještě o uvedené plody moře, můžete krevety upravit „marinováním“ v olivovém oleji, limetce a trošce soli, chobotnice (kalamáry) stačí jen „spařit“ ve vroucí vodě. Mořské plody servírujte na těstovinách.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

OBRAZEM: Bílý dům jako psinec. Nejslavnější prezidentští psi ve zkratce

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...