Tuzemským pivovarům k výrobní expanzi pomohl export, který rostl o 8 procent. Nejvýraznějším trendem byl loni pokles dovozových piv o 42 procent na 291 tisíc hektolitrů. Šéf Českého svazu pivovarů a sladoven ČSPS František Šámal si to vysvětluje tím, že Češi prozřeli a už tolik nesahají po laciných pivech v řetězcích, které navíc české spotřebitele matou. Některá piva se označují jako ležáky, ale podle tuzemských pravidel jsou například jen osmistupňová. Levná dovozová piva je v českých řetězcích možné sehnat i za šest nebo osm korun.
Z Polska, které je nejvýznamnějším importérem piv do ČR, klesl loni dovoz o 29 procent, z Maďarska o 69 procent a ze Slovenska dokonce o 84 procent.
Spotřeba piva na hlavu se loni nezměnila. Čech průměrně vypil 144 litrů piva. Už čtyři roky se číslo v podstatě moc nemění, v minulosti však bylo vyšší. Poslední prudký pokles spotřeby mělo na svědomí zvýšení spotřební daně, kvůli níž v roce 2010 průměr na hlavu klesl o deset litrů ze 153 v předešlém roce. Češi však stejně s velkým náskokem v této disciplíně vedou. Druhé ve spotřebě je Německo, kde na hlavu připadá 107 litrů vypitého piva, třetí je Rakousko s průměrem 106 litrů.
Celkovou výrobu v Česku zachránil export, díky kterému loni pivovary uvařily o 2,3 procenta více - celkem 19,65 milionu hektolitrů piva. „Pivovary si uvědomily, že když v tuzemsku nebude stoupat spotřeba na hlavu, musí se jinam,“ říká Šámal. Exportéři se více zaměřili i trhy mimo EU. Daří se hlavně ležákům, které tvoří tři čtvrtiny exportu. Nejvíce poskočil vývoz na Slovensko, který stoupl o více než pětinu. Ze zemí mimo EU v podílu vede Rusko, kam ale vývoz klesl.
Podle Šámala se postupně mění životní styl a preference českých spotřebitelů. „Díky tomu dlouhodobě roste spotřeba ležáků a v posledních letech i speciálů a pivních mixů,“ poznamenal.
Celková spotřeba piva včetně jeho nealkoholické varianty dosáhla v Česku 16,29 milionu hektolitrů. Meziročně klesla o 0,2 procenta. Takto mírný pokles se ale prakticky nepodepsal na statistice přepočtené „na hlavu“.
Rok | Výstav | Export | Dovoz do ČR (tis. hl) | Spotřeba v ČR | Spotřeba na hlavu (l) |
---|---|---|---|---|---|
2014 | 19,65 | 3,65 | 291 | 16,29 | 144 |
2013 | 19,21 | 3,39 | 499 | 16,31 | 144 |
Rozdíl | + 2,3 % | + 8 % | - 42 % | - 0,2 % | 0 % |
Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven. Údaje jsou v milionech hektolitrů, s výjimkou dovozu a spotřeby na hlavu. | |||||
Prodej piva v restauracích loni stagnoval na 41 procentech celkového prodeje. Ještě v roce 2009 představovalo pivo vypité v restauračních zařízeních nadpoloviční většinu domácí spotřeby, od té doby tento podíl postupně klesá ve prospěch baleného piva prodaného v maloobchodě.
Pokračoval také boom minipivovarů. Jejich počet se zvýšil než o čtvrtinu na zhruba 280 v březnu 2015. Podle prezidenta Českomoravského svaz minipivovarů Jana Šuráně celková produkce nejmenších pivovarů loni vzrostla o 30 procent. Přestože je jich asi šestkrát více než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku je odhadován zhruba na jedno procento.