Řadu výrobků s palmovým tukem z nabídky preventivně stáhlo několik prodejců v Itálii včetně největšího maloobchodního řetězce na Apeninském poloostrově Coop. Výrobky Ferrero, tedy i Nutella, se prodávají dál. Některá světová média zpočátku uvedla, že se stahování dotklo i čokoládové pomazánky Nutella, firma to však odmítla jako dezinformaci.
Podle deníku The Independent loni do srpna prodeje Nutelly propadly o tři procenta, protože část spotřebitelů přestala produkty s palmovým tukem kupovat. Zprávy o vlivu palmového tuku na zdraví neměly vliv jen na nákupní chování spotřebitelů, ale i na nabídku obchodů.
Krok některých obchodníků předznamenalo prohlášení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) o tom, že v palmovém oleji jsou karcinogenní látky. Úřad varoval, že děti se rizikům vystavují i při konzumaci jejich relativně malého množství. Žádná bezpečná hranice pro konzumaci těchto látek nebyla nastavena. Palmový olej je součástí stovek různých potravin dostupných na trhu.
Firma Ferrero v reakci na kauzu palmového tuku odmítla, že by jeho přidáváním chtěla svůj výrobek zlevnit. Trvá na tom, že je nutný pro zachování kvality sladké pomazánky a že použitím jiných olejů nemůže dosáhnout tak hladké konzistence své pomazánky.
Nechceme podřadnou pomazánku
„Palmový olej, který Ferrero používá, je bezpečný, protože pochází z čerstvě vymačkaných plodů a je zpracováván při omezené teplotě,“ bránil pamlsek mluvčí firmy Vincenzo Tapella v televizní reklamě, natáčené přímo v továrně, kde se čokoládová pomazánka vyrábí. Reklama se stejným sdělením následně zaplnila i stránky novin, informovala agentura Reuters.
Firma tvrdí, že spot není přímou reakcí na kauzu palmového oleje, ale vznikl k 70. výročí založení společnosti. A jen tak mimochodem v něm vedle ostatních ingrediencí komentuje i palmový tuk.
„Ferrero pečlivě vybírá kvalitní suroviny a uplatňuje specifické výrobní procesy, které omezují přítomnost kontaminačních látek na minimum, plně v souladu s parametry definovanými EFSA,“ sdělila firma v oficiálním oznámení.
„Bez palmového tuku by byla Nutella jen podřadnou náhražkou skutečného výrobku, znamenalo by to krok zpátky,“ uvedl dále Tapella.
Roli možná hraje i cena. Agentura Reuters přinesla kalkulace, podle níž by náhradou palmového tuku řepkovým či slunečnicovým olejem zvýšilo výrobní náklady až o 22 milionů dolarů, tedy téměř 557 milionů korun. Ferrero výpočet nepotvrdilo.
Důvodem obav z konzumace palmového oleje a následného vzniku rakoviny jsou látky zvané glycidyl estery mastných kyselin. Ty vznikají při zahřívání tuku nad teplotu 200 stupňů Celsia, což je údajně běžné u mnoha potravin.
„Existuje dost důkazů o tom, že glycidyl estery jsou genotoxické a karcinogenní,“ uvedla v květnu Helle Knutsenová z EFSA, která řídila tým vědců, zkoumajících tyto látky. Proto úřad nestanovil žádnou bezpečnou hranici jejich konzumace.
Znepokojení ohledně vlivu tohoto oleje na zdraví vznesla i Organizace OSN pro výživu a zemědělství nebo Světová zdravotnická organizace, nicméně žádná konkrétní varování před jejich konzumací z jejich strany nepadla.
Palmový olej byl v posledních letech výbušným tématem. Objevily se informace o tom, že ho v Indonésii vyrábějí osmileté děti v otřesných podmínkách, ochránci životního prostředí zase poukazují na devastaci pralesů a vymírání orangutanů.
Některé potravinářské firmy pod tlakem spotřebitelů už ze svých receptů palmový tuk vyškrtly. Další jistě přijdou. Palmový olej se však nevyužívá jen v potravinářství, přestože tam je nejvíc na ráně. Jeho spotřeba nejvíce roste kvůli biopalivům. Známé je také jeho užití i při výrobě kosmetiky.