Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sušický kečupář Spak nemá dost lidi, některé výrobky škrtne

  1:00
Zatímco zájem o dresinky klesá, kečupům Spak se daří. Nyní však firma plánuje nabídku zúžit. Důvodem je nedostatek personálu, se kterým se firma potýká.

Ředitel společnosti Spak Sušice Tomáš Froyda. (16. prosince 2016) | foto: Martin Polívka, MAFRA

Výrobce s hlavním závodem v západočeské Sušici, který letos v tuzemsku navýšil svůj podíl v prodeji kečupů o 18 procent, těžko shání lidi do výroby. Podobné potíže má řada firem, v Plzeňském kraji je však nejnižší nezaměstnanost v celé zemi, jen 2,5 procenta.

„Kvůli tomu jsme se rychleji začali zabývat optimalizací portfolia, kdy je pro jakoukoliv výrobní firmu příliš velká nabídka problémem pro efektivitu výroby,“ tvrdí ředitel Spaku Tomáš Froyda a zdůrazňuje, že k redukci by došlo později stejně.

Z nabídky kečupáře proto v nejbližší době zmizí některé speciality, které pro firmu nejsou z hlediska zisku zajímavé. „Plán je před schválením,“ uvádí ředitel s tím, že seznam výrobků mizících z nabídky zatím poskytovat nebude. Společnost se chce více věnovat kečupům.

Přijde změna receptur

Společnost navíc pozmění receptury, protože je pro ni náročné starat se marketingově i obchodně o tolik produktů najednou. Vyrábí celkem 650 položek, z toho 40 procent s logem Spak, zbytek tvoří privátní značky. Hlavním cílem je zaměřit se na výrobky, které jsou si hodně podobné. Například místo několika různě pálivých grilovacích omáček může zůstat jedna.

„Optimalizaci nyní dolaďujeme. Rádi bychom počet artiklů v našem portfoliu zeštíhlili asi o pět až sedm procent,“ vysvětluje ředitel. To znamená, že zmizí 30 až 45 položek.

Spak se po svém vstupu do Česka v roce 1992 stal symbolem západní chuti tomatové omáčky. Výrobci, který se vryl do paměti úspěšným sloganem Spak má šmak, v posledním fiskálním roce, který skončil v červnu, mírně narostly tržby na zhruba 450 milionů korun.

Vyrábí kečupy, majonézy, dresinky a hořčice, ale právě trh s dresinky se značně propadá. Objem prodaných dresinků se podle dat společnosti Nielsen letos meziročně snížil o 10 procent, tržby klesly o 5,2 procenta.

V žebříčku pěti největších výrobců, které analýza zahrnuje, se Spak umístil na druhém místě po Hamé. „Část průmyslové produkce nahrazuje domácí výroba. Lidé preferují čerstvé vaření, zdravou výživu a dresink nemá ideální image,“ vysvětluje propad agrární analytik Petr Havel.

Spak shání do výroby dvacet až třicet lidí. Snaží se je nalákat nejrůznějšími benefity – od příplatků za přesčasy přes příspěvky na dopravu a nábor až po věrnostní prémie. „Máme snad všechny příspěvky, které lze vymyslet,“ míní Froyda.

Přestože se mzdy ve firmě v posledním roce zvýšily v průměru o pět až šest procent, jde to těžko. A to i kvůli konkurenci blízkých měst, především Klatov a Horažďovic, ale také Německa, protože tamní firmy rovněž potřebují zaměstnance.

Podle ředitele sušického závodu by měl stát místo lákání agenturních pracovníků ze zahraničí přijít s programem pro usídlení celých rodin. „Stát naprosto selhává,“ je přesvědčen.

Roboti se množí

Spak není v oboru výjimkou, pokud jde o snahu přilákat nové lidi. Například kunovický výrobce trvanlivých a chlazených potravin Hamé akutně shání desítky zaměstnanců od dělníků do výroby až po obsluhu strojů. Redukci portfolia, které čítá zhruba 1 700 položek, však kvůli tomu nechystá.

„Nedostatku čelíme zejména tím, že výrazně investujeme do modernizace a automatizace výroby v našich závodech,“ popsal mluvčí Hamé Petr Kopáček. Letos firma takto investuje 180 milionů. Lidská ruka už nebude zapotřebí například při vkládání skla na dvou linkách v Uherském Hradišti.

Hamé hledá rezervy i jinde. Mění organizaci práce a logistiky tak, aby na sebe procesy od návozu surovin až po plnění obalů co nejlépe navazovaly a bylo možné lépe vytížit zaměstnance. Jinak řečeno: podobně jako byla krize před deseti lety katarzí ve smyslu hledání úspor, nutí dnes personální nouze společnosti hledat rezervy v organizaci práce.

Robotizace a automatizace je velkým trendem i v potravinářství, jak potvrzuje technologická firma Deimos, která vyvíjí výrobní linky do továren. „Tlak na automatizaci cítíme i v tomto oboru a důvodem je také nedostatek lidí,“ říká ředitel Deimosu Vladislav Němec. Firma na vlně modernizace fabrik roste meziročně o vysoké desítky procent. Podle Němce se automatizací majitelé závodů snaží uvolnit dělníkům ruce k důležitějším úkolům.

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

Klimatické změny zasáhly i liči. Letošní sklizeň ovoce v Číně bude poloviční

18. května 2024

Čínská úroda liči doplatila na extrémní počasí. Tamní pěstitelé nyní po vleklých deštích sčítají...

Michelina získal stánek s tacos v Mexiku. Dá se v něm najíst za stovku

18. května 2024

Mexický stánek, kde dostanete pouze tacos a ani si nebudete mít kam sednout. I tak může vypadat...

Daňová kouzla jsou pryč, firmy si to už nedovolí. Expertka o změnách v daních

18. května 2024

Premium Konsolidační balík, který loni schválila vláda, změnil řadu daní. Novinky se týkají třeba daně z...

Superhrdinové jsou out. Hollywood zaměřil pozornost na svět videoher

18. května 2024

Období, v němž američtí filmoví producenti posledních několik let přetavovali vesměs marvelovskou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...