Závod Zora produkuje sladkosti pro tuzemské i zahraniční uživatele. Pro trh ve Velké Británii momentálně připravuje čokoládovou tyčinku s novým typem cukru, který společnost Nestlé vynalezla v roce 2016. Jeho podstatou je změna struktury krystalů přírodní cestou.
Krystaly strukturovaného cukru jsou díky mnoha miniaturním pórům „provzdušněné“. Díky tomu se podle výrobce na jazyku rychleji rozpouští a chuťové pohárky tak rychleji vnímají sladkou chuť.
Vědci ve výzkumném centru Nestlé ve švýcarském Lausanne se dlouhodobě zabývají výživovými vlastnostmi potravin. Na převratný nápad je přivedla cukrová vata prodávaná na poutích. Cukr, který se používá na její výrobu, se v ústech okamžitě rozpouští a mnohem rychleji navozuje pocit sladkosti. Klasický krystalický cukr se naopak rozpouští pomalu a člověk chuťově vnímá jen malou část, kterou spolkne.
Novinku Nestlé poprvé použije v anglických tyčinkách Milkybar, které jsou na britském trhu od 30. let minulého století. Nová verze s názvem Milkybar Wowsomes, vyrobená pouze z přírodních ingrediencí, se bude prodávat od dubna. Na její podobě společně pracovaly týmy ze Švýcarska, Anglie i Česka.