Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Actimel: mnoho povyku pro nic, nebo skutečný krok ke zdraví?

aktualizováno 
-
"Actimel je nový probiotický jogurtový nápoj, který přispívá k ochraně zdraví. Jako jediný obsahuje unikátní živé kultury Lactobacillus casei Imunitass, které se stávají přirozenou součástí střevní mikroflóry a chrání organismus před choroboplodnými zárodky," tvrdí reklama na nový výrobek firmy Danone, který se objevil v obchodech na podzim loňského roku. "Ano, je to pravda, ale na tom není nic výjimečného. Takové jsou všechny probiotické mléčné výrobky, například acidofilní mléka," říkají na to čtyři odborníci na mléčné výrobky, které redakce MF DNES požádala o stanovisko.

Nicméně nikdo z odborníků nezpochybňuje, že actimel patří mezi potraviny, jež si zaslouží své místo na trhu. "Je to výrobek, který má pozitivní vliv na zdraví, jedinečnost od ostatních se mi však nepodařilo nalézt," shrnuje své hodnocení actimelu Vladimír Erban z Výzkumného ústavu potravinářského. "Jedná se o jeden ze standardních probiotických jogurtových výrobků, který není v žádném případě zdraví škodlivý. Míra výjimečnosti je však na základě uváděných tvrzení neprokazatelná." O příznivých účincích actimelu nepochybuje ani Ladislav Čurda z Ústavu technologie mléka a tuků Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Vidí v něm především pozitivní rozšíření sortimentu probiotických výrobků. "Osobně si myslím, že je zbytečně přeslazený, balení by mohlo být větší a cena nižší," říká ve svém komentáři. K tomu, aby mohli oslovení odborníci účinky actimelu ověřit, chybějí klinické testy. Studie pařížského institutu Daniela Carasso, z nichž vychází výrobce, nelze brát jako nezávislé, protože ústav byl založen firmou Danone. Při svém hodnocení se mohli tedy opírat jen o zkušenosti s jinými probiotickými výrobky a posoudit jednotlivá tvrzení výrobce. "Ta mají vysokou pravděpodobnost. Je to proto, že popsané účinky má většina bakterií mléčného kysání," říká ředitel Ústavu zemědělských a potravinářských informací Ctibor Perlín. "K probiotickým výrobkům patří téměř všechny zakysané mléčné výrobky tekuté a jogurtového typu." A u těch je samo o sobě dost dobrých důvodů, proč je doporučovat k pravidelné konzumaci. Složením a svým nutričním přínosem nejsou výš než jogurty. Na rozdíl od jogurtových tyto bakterie průchod žaludkem přežívají (asi deset procent) a živé dorazí do střevního traktu. Probiotické výrobky totiž obsahují mikroorganismy, které jsou schopny zažívacím traktem nejen projít, ale hlavně jej trvale osídlit, a tím zlepšit prostředí střevní mikroflóry. Patří k nim všechny výrobky obsahující například bifidobakterie nebo Lactobacillus acidophilus. "Z tuzemských výrobků jsou to například jogurt Dr. BIO z Mlékárny Olma, Jesenické podmáslí z Mlékárny Bruntál nebo Acidofilní mléko ABT, které vyrábí Pragolaktos," říká ředitel Výzkumného ústavu mlékárenského Jan Drbohlav.

Celá stanoviska jmenovaných odborníků najdete v internetovém magazinu iDnes na adrese www.idnes.cz/test.

Funkční potraviny

Po éře light potravin se před deseti lety objevila vlna funkčních potravin. Funkční v tomto případě znamená, že mají nějaký příznivý vliv na fyziologické funkce a zdraví člověka, pokud jsou konzumovány pravidelně. Velkou skupinu funkčních potravin představují mléčné výrobky, které se dělí na tři skupiny.

Probiotika: jsou potraviny s živou kulturou mikroorganismů, které mohou zlepšit prostředí střevní mikroflóry (patří sem výrobky obsahující bifidobakterie, přirozeně přítomné ve střevním traktu, Lactobacillus acidophilus nebo různé kmeny Lactobacillus casei).

Prebiotika: obsahují nestravitelnou přídavnou látku, jako je například inulin nebo oligofruktóza, které podporují růst nebo aktivitu určitých bakterií v tlustém střevě.

Symbiotika: jsou kombinací probiotik a prebiotik.

Co tvrdí výrobce, co na to odborníci

tvrzení výrobce názor odborníků

Při pravidelné konzumaci se stává Obecné tvrzení pro všechny probiotické
přirozenou součástí střevní mikroflóry a kultury, nedokazuje však, že se kultura
pomáhá posilovat přirozenou stává přirozenou střevní kulturou. Aby
obranyschopnost lidského organismu. tvrzení bylo pravdivé, musela by
se přirozeně rozmnožovat v zažívacím
traktu (o čemž je možno pochybovat)
i po přerušení konzumace.

Specifické účinky L. casei immunitas Údaje z tohoto institutu nelze považovat
byly potvrzeny řadou studií uskutečněných za zcela nezávislé, protože ústav byl
v mezinárodním výzkumném středisku založen firmou Danone.
Daniela Carasso v Paříži.

Výzkumy spolehlivě prokázaly, že L. casei Mnohé další studie prokazují, že podobný
immunitas pomáhá chránit organismus před efekt mají i další probiotické kultury.
napadením choroboplodnými zárodky,
podporuje obranu organismu
proti střevním onemocněním.

Podávání actimelu lze doporučit i Všechny kysané mléčné výrobky jsou
dětem od šesti měsíců. vhodné pro malé děti, dokonce i pro ty,
které nesnášejí laktózu obsaženou v mléce.

Pramen: propagační materiály Danone a TEST DNES

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Němci kralují českému maloobchodu. Následují Nizozemci a Britové

Největší obchodní řetězce na českém trhu ovládají majitelé hlavně z Německa. Ve třiceti největších řetězcích s převahou rychloobrátkového zboží, které celkem...  celý článek

Proslulý vídeňský hostinský Karl Kolarik
Nejproslulejší „český“ hostinský ve Vídni: Češi Budvar podceňují

Schweizerhaus je pravděpodobně nejslavnější vídeňská hospoda, kterou lze nalézt ve většině turistických průvodců. Už po desetiletí je neodmyslitelně spjatá s...  celý článek

Ústav konzervace potravin VŠCHT Praha porovnával kvalitu stejných výrobků...
PŘEHLEDNĚ: Které výrobky jsou v Česku šizené a které lepší než v Německu

Méně masa, více separátu, menší množství sýru ve stejně velké krabičce. I tak upravují výrobci tytéž produkty pro zákazníky v různých zemích. Podívejte se na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.