Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ahold se po převzetí Intersparu propadl do ztráty 1,2 miliardy korun

14:50aktualizováno  15:50
Společnost Ahold, která v Česku provozuje obchody Albert, se ve finančním roce 2014/2015, který trval 24 měsíců a skončil koncem roku 2015, propadla do ztráty 1,24 miliardy korun. Tržby druhého největšího obchodního řetězce v Česku za tyto dva roky činily 102,6 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti. Ahold na začátku roku 2014 koupil 49 ztrátových prodejen Interspar.
Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Supermarket Albert (ilustrační snímek) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

„V uvedeném období je zahrnuta investice do společnosti Spar, náklady na obrácení negativního trendu obchodů Interspar a jejich začlenění pod značku Albert,“ uvedl generální ředitel Ahold ČR Jesper Lauridsen.

Ahold vykázal v uvedeném účetním období provozní ztrátu 1,8 miliardy korun. „S ohledem na hospodářský výsledek se nenavrhuje výplata dividend akcionářům ani tantiém členům orgánů společnosti,“ uvádí se ve zprávě dozorčí rady.

Představenstvo také navrhlo, aby vzniklá ztráta byla převedena na účet neuhrazené ztráty minulých let. V roce 2013 skončilo hospodaření Aholdu ziskem 312 milionů korun.

Ahold v roce 2014 koupil za 5,2 miliardy korun 49 ztrátových prodejen Interspar. Antimonopolní úřad transakci schválil za předpokladu, že Ahold prodá pět prodejen v České Lípě, Litoměřicích, Táboře a Třebíči.

Loni v 1. čtvrtletí měla firma zisk 189 milionů Kč. Společnost v reportu za první tři loňská čtvrtletí uvedla, že zlepšení hospodaření řetězce v regionu střední a jihovýchodní Evropy bylo taženo Českem a Řeckem.

Kvůli sporu mezi odbory Alberta a vedením firmy ohledně růstu mezd jednal na konci loňského roku premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i s nizozemským velvyslancem (psali jsme zde). Prodavačky, skladníci a další provozní zaměstnanci řetězce nakonec dostali v prosinci mimořádnou odměnu 1000 korun a základní mzdy se jim zvýšily v průměru o 8,5 procenta (více zde).

Odbory v prosinci uvedly, že provozní zaměstnanci Aholdu berou průměrně 12 500 Kč hrubého měsíčně, vedení společnosti uvedlo částku o 3 000 Kč vyšší včetně variabilního příspěvku.

V Česku přes 300 obchodů

Ahold provozuje v Česku přes 300 hypermarketů a supermarketů Albert a má více než 17 000 zaměstnanců. Každý den poskytuje služby přibližně 640 tisícům zákazníků.

Albert patří mezi největší obchodníky v ČR spolu s řetězci Kaufland, Tesco, Lidl či Penny Market. Tržby Kauflandu v ČR ve finančním roce 2014/2015, čítajícím 12 měsíců, stouply na 55,2 miliardy a zisk činil 2,1 miliardy korun. Tesco v ČR ve finančním roce 2014/2015, tedy rovněž za 12 měsíců, vykázalo ztrátu 3,9 miliardy a tržby 41,7 miliardy korun.

Autor:

Hlavní zprávy

Další z rubriky

DámeJídlo.cz bude dodávat do „piknikových“ lokalit. Startuje v Praze a Brně

Rozvozce jídla DámeJídlo.cz startuje novou službu. Objednávku bude možné vyzvednout na takzvaných Pick-up pointech v Praze a Brně, ty by se ale měly postupně...  celý článek

Nové datové centrum skupiny ČEZ na pozemku bývalé elektrárny Tušimice I.
ČEZ buduje u Tušimic nové datové centrum za 450 milionů korun

Na pozemcích po bývalé elektrárně Tušimice I. startuje výstavba nového hlavního datového centra skupiny ČEZ. Servery s kapacitou osm petabajtů nahradí...  celý článek

Proslulý malajsijský obuvník Jimmy Choo nemohl ve výběru chybět. Třpytivé...
Michael Kors vyrazil na nákupy. Převezme značku Jimmy Choo

Americký výrobce módních doplňků Michael Kors převezme za 896 milionů liber (26,1 miliardy Kč) britského výrobce luxusní obuvi a doplňků Jimmy Choo. Firmy to v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.