Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Americký Budweiser českým pivařům nevoní

  13:17aktualizováno  13:17
- Téměř celosvětový spor mezi českým a americkým Budweiserem našinci může připadat jako žabomyší válka, když sám zatím nemá možnost kvalitu obou těchto nápojů porovnat naživo. Jak navíc potvrdil anonymní senzorický test, ve kterém čtyři čeští odborníci a jeden rodilý Američan porovnali tyto nesmiřitelné rivaly, domácí pivař se ani do budoucna nemusí vzrušovat otázkou, zda o něco nepřichází. Nelichotivé skóre hodnotících pro potomka amerických sládků pravděpodobně dokáže proměnit mnoho českých otazníků na opatrné vykřičníky.

Podobně jako u pivních speciálů, které vyšly v MF DNES 1. března (viz téma), se při této ochutnávce projevila pravověrnost české chuti. "Lehké pivo, málo hořké, svým způsobem navoněné," zhodnotila v protokolu americký Budweiser Helena Valentová, vedoucí senzorických laboratoří Vysoké školy chemickotechnologické v Praze, kde samotný test probíhal. "Je to spíše jen nápoj pro doplnění tekutiny."

Na rozdíl od speciálů sice tentokrát výroky hodnotících nebyly tak tvrdé, avšak zůstaly jednoznačné. "Pivo chutě poněkud slabší, které ale v našich podmínkách může přinést jisté osvěžení," podotkl Michal Chroust, sommeliér restaurace Ponte v Praze.

Prakticky ve stejném duchu hodnotil americkou třetinku Karel Hulata z pivnice U zlatého tygra v Praze: "Řekl bych, že jde o lehké pivo, které se hodí ke konzumaci hlavně v teplém období roku, například při odpolední party." Překvapivě nejostřejší kritika přišla na adresu zahraničního nápoje z vlastních řad. "To musí být americké pivo, chutná jako sladká voda," zapsal si do poznámek hodnotitel Robert Morrison ze Spojených států amerických, pivař-amatér,který se až do svých 37 let pohyboval ve výhradním teritoriu amerického ležáku. "Neodpovídá charakteru českého piva plností, hořkostí ani řízem," shrnul své dojmy Oldřich Koza, odborný učitel Střední průmyslové školy potravinářské technologie v Praze. "Tuto odlišnost ovlivňuje jednak dvojí kvašení a jednak použití rýže při výrobě."

V samém závěru ochutnávky se objevil ještě jeden postřeh, který potvrdil přežívající dohady o pitelnosti zámořského Budweiseru. "Testovací teplota sedm stupňů Celsia mu příliš nesedí, pravděpodobně by potřeboval vychladit," poznamenal Oldřich Koza. Český sedmý schod by proto "Američanovi" zřejmě nestačil. Výsledky zdánlivě napovídají, že americké pivo by v našich končinách nemělo nejmenší šanci na přežití. Záviděníhodný patriotismus domácích štamgastů by však získal zřetelné trhliny v momentě, kdy by na náš trh vtrhla "dvanáctka" firmy Anheuser-Busch za lidových šest sedm korun. I chutě se časem mění.


O testu

* piva hodnotili anonymně čtyři čeští odborníci a jeden rodilý Američan
* americký Budweiser zakoupila redakce ve Velké Británii, jeho konkurenta v Česku
* prodejci o hodnocení nevěděli a výsledky se dozvídají, stejně jako čtenáři, až dnes
* náklady hradila redakce ze svého rozpočtu

Pivní skóre odborné poroty
Budvar vs. Anheuser-Busch 5:0

JAK SE TESTOVALO?

V oddělených kójích ochutnávali hodnotitelé anonymně oba vzorky. Před druhým vzorkem si členové komise neutralizovali vodou, pšeničným chlebem a jemným salámem chuťové pohárky v ústech, aby jejich rozhodování neovlivnil vzorek první. Piva redakce uložila v senzorické laboratoři do lednice, kde se zchladila na standardní testovací teplotu sedm stupňů Celsia.

Budweiser

Výrobce: Budweiser Brewing Company, Londýn/Anheuser-Busch, USA
Objem: 330 ml
Obsah alkoholu: 5 %
Cena 1): 0,89 GBP (55,90 Kč)

Některé z hodnocených kritérií
Vzhled: průměrný
Říz: slabý
Plnost: slabá
Hořkost: slabá

Budweiser Budvar

Výrobce: Budějovický Budvar
Objem: 330 ml
Obsah alkoholu: 5 %
Cena 1): 0,86 GBP (54 Kč)

Některé z hodnocených kritérií
Vzhled
: velmi dobrý
Říz: slabý
Plnost: střední
Hořkost: střední

Poznámky: 1) uvedené ceny platí pro Velkou Británii, kde se dá koupit český i americký Budweiser. Přepočteno podle kursovního lístku ČNB z 6. května.

TEST DNES je nezávislá příloha pro spotřebitele, financovaná z rozpočtu redakce MF DNES * Redakčně testované zboží nakupuje v běžné obchodní síti * K testování nepřijímá vzorky od výrobců nebo dovozců * Testy výrobků jsou zpracovávány v akreditovaných laboratořích nebo státních zkušebnách * Testované zboží navíc posuzuje tým nezávislých odborníků * Odborníci pověření vedením testu v laboratořích nejsou závislí na výrobcích ani prodejcích * Testy ze zahraničních spotřebitelských časopisů TEST DNES publikuje pouze s výslovným souhlasem jednotlivých vydavatelů a pouze v případech, kdy více než polovina testovaných vzorků je zastoupena i na českém trhu * Příloha rovněž zveřejňuje výsledky šetření státních orgánů *Články v příloze neobsahují placenou inzerci, nejsou ovlivněny výrobci ani žádnými finančními zájmy * Uveřejněné materiály nesmějí být reprodukovány bez souhlasu redakce * Výsledky testů nesmějí být použity bez souhlasu redakce ke komerčním účelům * Starší i nové testy z této přílohy lze najít v internetovém magazínu iDNES na adrese http://www.idnes.cz/test. Své připomínky a vzkazy k příloze TEST DNES můžete zaslat elektronickou poštou na adresu testdnes@mafra.cz. Připomínky k testům hospod pak na adresu hospody@mafra.cz.

 


 

Americký Budweiser sice nevyvolal u poroty všeobecné opovržení, ale ani nadšení. "Neodpovídá charakteru českého piva," podotkl Oldřich Koza ze Střední průmyslové školy potravinářské technologie v Praze.

Budweiser Budvar

Budweiser

Členové komise

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Brigádnice Eva Pláničková sklízí první dozrávající jahody na plzeňské plamntáži u Kalikovského mlýna
Tristní bilance prodejců jahod na severu Moravy: dva ze tří porušili zákon

Většina obchodníků prodávajících v Moravskoslezském a Olomouckém kraji jahody, jejichž stánky zkontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušila zákon o...  celý článek

Vejce se signaturou BE, tedy Belgií coby zemí původu
Většina směsi z toxických vajec na Slovensku již byla použita

Většina z dodávek vaječné směsi s nadměrným obsahem nebezpečné látky fipronil, které v uplynulých týdnech skončily ve čtyřech bratislavských hotelech, byla již...  celý článek

Káva Starbucks s plátkem hovězího masa Jerky.
Starbucks v USA začal nabízet kávu s hovězím masem

Kavárenská síť Starbucks testuje na pobočce v americkém Seattlu novinku. V pondělí začala nabízet vskutku nezvyklý nápoj - ledovou kávu s plátkem sušeného...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.