Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Americký masný průmysl se potýká s „růžovým slizem“ z hovězího

  10:05aktualizováno  10:05
V USA se rozhořel skandál kolem "růžového slizu", což je hovězí obdoba v Česku dobře známého drůbežího separátu. Po kampani, kterou odstartoval známý televizní kuchař Jamie Oliver, teď tři ze čtyř amerických závodů, které tyto "odřezky libového hovězího" vyrábějí, zavřou své brány kvůli pobouření veřejnosti.

Libové jemně strukturované hovězí, známé v Americe jako "růžový sliz" | foto: Reuters

Píše to na svém webu britská BBC. Jamie Oliver v loňském americkém vydání svého pořadu ukazoval, jak jsou burgery doplňovány masem, které dříve bylo používáno na žrádlo pro psy a lidé ho mohou jíst jen poté, co jej upraví chemikálie.

Oficiálně jde o produkt zvaný "libové jemně strukturované hovězí". Vyrábí se z tučných odřezků, které na kostech zbudou po odsekání masa. Zahřívají se a v centrifuze se z nich odstraňuje většina tuku. Pak jsou vystaveny plynnému hydroxidu amonnému, který v nich usmrtí bakterie.

Libové jemně strukturované hovězí, známé v Americe jako

Libové jemně strukturované hovězí, známé v Americe jako "růžový sliz"

V USA se tento produkt ve snaze snižovat náklady přidává do karbanátků a dalších hovězích produktů asi 20 let. Podle amerického ministerstva zemědělství je bezpečný. Byl zjištěn v 70 procentech mletého hovězího prodávaného v amerických obchodech.

Nyní ministerstvo zemědělství povolilo školám, aby přestaly používat produkty obsahující "růžový sliz", a k bojkotu se připojily i samoobsluhy a bufety rychlého občerstvení.

Potravinářský průmysl ale zdůrazňuje, že se bude muset porazit 1,5 milionu kusů dobytka navíc, aby se "růžový sliz" nahradil.

Fotogalerie

Uzavření tří masokombinátů a ztráta 850 pracovních míst v době vysoké nezaměstnanosti mnoho lidí pobouřilo a udělala z Jamieho Olivera v některých internetových diskusích terč nenávistných komentářů.

Právě on totiž udělal asi nejvíc pro to, aby se "růžový sliz" dostal do povědomí širší veřejnosti. Kampaň na internetu se rozjela poté, co v březnu o celé věci informovala televize ABC.

Je to možná první příklad, kdy nějaká složka potravy byla stažena ne kvůli obavám z bezpečnosti, ale protože se lidé rozhodli, že je nechutná, upozorňuje BBC.

Představitelé masného průmyslu rozjeli protikampaň, jelikož "růžový sliz" podle nich splňuje federální předpisy pro bezpečnost potravin a používá se už od začátku 90. let. Tento týden zahájili protiútok a přišli s novým sloganem Dude, it's beef (Kámo, je to hovězí). Najali si texaského guvernéra a bývalého prezidentského kandidáta Ricka Perryho, který se svědomitě zakousl do hamburgru se spornou přísadou při návštěvě zpracovatelského závodu v South Sioux City v Nebrasce.

Konzultant Gary Martin si ale myslí, že zpracovatelské firmy jsou zcela mimo. "Co na tom záleží, že to je stoprocentně hovězí a že v tom nejsou žádné bakterie, když si myslíte, že to je nechutné," řekl.

Zbytky masa a kostí obsahuje zhruba pětina uzenin

Novinářka EJ Schultzová z časopisu Advertising Age si zase myslí, že spotřebitelé jsou pobouření především kvůli nedostatečné transparentnosti. "Lidé si říkají 'Jak to, že jsem o tom nevěděl? Jak to, že to nebylo na produktu označeno?' Lidé dnes chtějí, aby všechno bylo jasně vyznačeno," řekla.

Jason Karpf, který učí PR a marketing, si myslí, že masný průmysl se má o moderním spotřebiteli ještě co učit. "Větší bdělost spotřebitelů znamená, že se výrobci musí podívat na každý komponent potravy a představit si veřejnou reakci na něj. Musí předvídat reakci veřejnosti a připravit se na ni."

Zatímco někteří lidé si myslí, že "libové jemně strukturované hovězí" skončilo, jiní si nejsou tak jistí. EJ Shultzová je přesvědčena, že když bude náležitě označeno, může být levnější alternativou pro milovníky hovězího masa, kteří mají hlouběji do kapsy.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Příprava tradičních belgických hranolků.
Belgické hranolky jsou zachráněny, oznámil ministr Borsus

Páteční belgický státní svátek bude letos zřejmě o něco veselejší. „Belgické hranolky jsou zachráněny!“ oznámil ministr zemědělství Willy Borsus na internetu....  celý článek

Budova společnosti Google.
Nový startup od Googlu zpřístupňuje Američanům ekologickou energii

Futuristická googlovská laboratoř „X“ vypustila další startup, který se po dvou letech osamostatnil. Tentokrát Google vsadil na ekologickou energii. Projekt s...  celý článek

Alcatel A5 LED
Vzácné kovy zdražují. Chytrý telefon se bez nich neobejde

Chytré telefony začíná sužovat nedostatek vzácných kovů. Díky nim je elektronika rychlejší, lehčí, silnější, odolnější nebo energeticky efektivnější. Je jich...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.