Šéfkuchař Pavel Sapík ukazuje interiér restaurace Terasa U Zlaté studně, která...

Šéfkuchař Pavel Sapík ukazuje interiér restaurace Terasa U Zlaté studně, která vyhrála letošní ročenku nejlepších restaurací. | foto: MF DNES

Český „Michelin“ ocenil dvě restaurace v Praze a farmu z Nymburska

  • 10
Vítězem ankety Maurerův výběr Grand Restaurant, která hodnotí české restaurace, se stala restaurace Terasa U Zlaté Studně. Druhá skončila restaurace Alcron. Obě se nacházejí v Praze. Třetí místo získala Farma Košík z obce Tuchom na Nymbursku.

Výsledky dopředu zveřejnily Hospodářské noviny. Slavnostní vyhlášení proběhlo ve čtvrtek ve 12 hodin.

Oba nejoceňovanější podniky se v minulých ročnících ankety dostaly do první desítky a Terasa U Zlaté Studně v anketě zvítězila už v roce 2011.

Prvních deset restaurací

1. Terasa U Zlaté Studně, šéfkuchař Pavel Sapík, Praha
2. Radisson Blu Hotel, Alcron, šéfkuchař Roman Paulus, Praha
3. Farma Košík, šéfkuchař Václav Košnář a Vladimír Plaček, Tuchom
4. Koishi fish & sushi, šéfkuchař Petr Fučík, Brno
5. Le terroir, šéfkuchař Jan Punčochář a Pavol Pavlík, Praha
6. Bellevue, šéfkuchař Petr Bureš, Praha
7. Essensia, Mandarin Oriental hotel, Prague, šéfkuchař Jiří Štift, Praha
8. La Degustation Boheme Bourgeoise, šéfkuchař Oldřich Sahajdák, Praha
9. Promenáda, šéfkuchař Milan Kladívko, Karlovy Vary
10. Chateau Mcely, Piano Nobile, šéfkuchař Jan Štěrba, Mcely

„Sedm let máme skoro stejný tým. Vytvořilo se tu zázemí, které všem vyhovuje, taková vnitřní pohoda. To se poté odráží na naší práci a pocitu i hosta,“ řekl šéfkuchař vítězné restaurace Pavel Sapík. Mimo jiné i toto ocenění zvyšuje návštěvnost podniku, ve kterém je v současnosti nemyslitelné získat stůl bez předchozí rezervace. „Zejména v létě je potřeba stůl rezervovat tři týdny až měsíc dopředu,“ dodal Sapík.

Nováčkem mezi nejlepšími deseti je letos třetí Farma Košík z obce Tuchom na Nymbursku. Z mimopražských restaurací se v anketě letos mezi prvními deseti umístil i brněnský podnik zaměřený na mořské speciality Koishi fish & sushi, který zvítězil v roce 2012 a letos byl čtvrtý. Restaurace hotelu Promenáda v Karlových Varech skončila devátá a hned za ní v pořadí je zámecká restaurace Piano Nobile z hotelu Chateau Mcely, která zvítězila loni.

Anketa Grand Restaurant vyhlašuje mimo absolutní top restaurace i žebříček podle jídla, obsluhy, interiéru a desítku nejlevnějších mezi top stovkou. Co se týká jídla na prvním místě se umístila restaurace Farma Košík. Nejlepší obsluhu mají v Alcronu a nejhezčí interiér v Piano Nobile. Nejpřijatelnější ceny mezi sto nejlepšími restauracemi mají v pražské restauraci Home Kitchen.

Ankety se zúčastnilo téměř 600 hodnotitelů, kteří české restaurace posuzují tajně a na svoje náklady. Na základě jejich hodnocení vzniká gastronomický průvodce, který jeho vydavatel Pavel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Jeho cílem je přinášet o restauracích ověřené informace.

„Pravidla výběru restaurací se nezměnila od roku 1997, kdy jsme začali asi jako první na naší scéně s vydáváním průvodce. Je to vždy výběr nejlepších a nejzajímavějších restaurací v naší zemi,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny Pavel Mauer.  

,