Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Anonymní potraviny skončí. Lidé budou znát jejich přesný původ

  16:49aktualizováno  16:49
Prodejci potravin budou muset hrát se zákazníky férovou hru. Éra anonymity potravin po letech brzy skončí. Zástupci zemí EU se shodli na jednotném značení potravin. Například u masa se brzy dozvíte místo narození zvířete nebo informace o porážce. Přibudou navíc detaily o množství soli, kyselin, tuků a cukrů.
Ilustrační

Ilustrační | foto: AP

Současné značení je někdy nesmyslné. Například nálepka "české maso" nemusí vůbec znamenat, že skutečně pochází z Česka. Lze tak označit i zboží, které výrobce v Česku jen zabalil. To se teď změní.

Na etiketách masných produktů by v nejbližší době mělo být uvedeno nejen místo výroby - čímž se podle české legislativy rozumí třeba i balení, mytí nebo porcování - ale také to, kde se zvíře narodilo, kde je chovali a na kterých jatkách ho porazili.
Tato povinnost platí zatím pouze u hovězího, byla zavedena po skandálech s nemocí šílených krav.

Zákazníci tak budou mít možnost jedním pohledem zkontrolovat, kterými zeměmi maso "procestovalo". To je dobrá zpráva především pro drůbežáře, kteří už dlouho volají po přísnějším značení a upozorňují na rozdílné technologie zpracování masa v jednotlivých evropských státech.

Zatímco české podniky používají dražší metodu chlazení vzduchem, polská vláda vymohla pro tamní výrobce výjimku z evropských pravidel. Mohou chladit levněji vodou.

Tento způsob uměle zvyšuje váhu kuřete. Navíc nezahubí nebezpečné bakterie tak dokonale jako vzduch. A právě Polsko je největším vývozcem drůbežího masa do České republiky.

Nová pravidla by pomohla i českým zemědělcům

Úprava by pomohla i tuzemským zemědělcům. Ti však upozorňují, že je potřeba takové předpisy důsledně zavést i pro země, které nejsou členy EU. "Jedna věc je, na čem se dohodnou členské země Evropské unie, a druhá, jestli tento požadavek budou schopny prosadit oproti mimoevropským. Pokud se to nepodaří, tak by to jen znevýhodnilo naše konkurenční postavení," upozornil předseda asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík.

Evropský návrh se netýká pouze masa. Na obalech potravin budou muset být také informace o alergenech, které výrobek obsahuje. Nebo kolik je v něm soli, tuků a bílkovin.

"Je to opravdový průlom," řekla německá europoslankyně Renate Sommerová, která byla jmenována jako zpravodajka. Podle ní by návrh měl projít schvalovacím procesem nejpozději na podzim.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

ilustrační snímek
České děti neumějí hospodařit s kapesným, čtvrtina si peníze půjčuje

České děti neumějí příliš hospodařit s penězi. Většina rodičů se jim sice snaží vštípit základy finanční gramotnosti prostřednictvím kapesného, podle...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kdo ušetří díky Dešťovce na splachování, mohl by zaplatit víc na stočném

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) bude doporučovat Státnímu fondu životního prostředí, aby v novém kole dotačního programu Dešťovka v případě...  celý článek

(Ilustrační snímek)
COOP tlačil na dvě stě dodavatelů. Poškození mohou žádat „bolestné“

Společnost COOP Centrum družstvo, která zajišťuje nákup pro tisíce družstevních prodejen v Česku, tlačila na více než dvě stě dodavatelů, aby plošně snížili...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.