Avokádo je sice tučné, ale zdravé

Avokádo, původem ze Střední Ameriky, má pověst nezdravě tučné zeleniny.
Avokádo, původem ze Střední Ameriky, má pověst nezdravě tučné zeleniny. Proto mu také Američané říkají máslová hruška. Zelený plod střední velikosti obsahuje třicet gramů tuku, tedy stejně jako patnáctidekový karbanátek. Nejnovější výzkumy však ukazují, že tuk obsažený v této zelenině může přispívat ke snížení cholesterolu v krvi, a chránit tak organismus před srdečními chorobami. Podle časopisu American Journal of Medicine to dokázalo šestnáct na sobě nezávislých studií. Už po týdnu každodenních dávek kleslo množství cholesterolu v krvi o sedmnáct procent u všech pětačtyřiceti dobrovolníků, kteří se zúčastnili výzkumu v mexickém výzkumném středisku v roce 1996. Tuk v avokádu totiž patří do skupiny nenasycených, a tedy prospěšných tuků. Představuje proto ideální náhradu za tuky živočišné. Američtí odborníci, kteří donedávna nabádali národ potýkající se s obezitou, aby volili méně tučnou zeleninu, museli změnit názor. Dnes doporučují zařadit pravidelně avokádo do jídelníčku, třeba mazat na chleba místo másla nebo margarínu. Podle nich je však přesto třeba mít na paměti, že avokádo patří mezi kaloricky vydatné potraviny.