Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Babišova restaurace ve Francii získala druhou michelinskou hvězdu

  12:57aktualizováno  15:52
Restaurace českého ministra financí Andreje Babiše v jižní Francii má již dvě z nejvýše tří možných hvězdiček ve známém Michelinově průvodci, který hodnotí kvalitu francouzských restaurací. Průvodce, jehož nové vydání v pondělí zveřejnila společnost Michelin, přidal hvězdičky 54 restauracím.

Restaurace Paloma ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše. | foto: Paloma, repro

Dalším zařízením ovšem hvězdičku ubral - podniků s aspoň jednou hvězdičkou je letos 600, loni jich bylo o devět víc.

Třetí hvězdičku získal nazpět „otec“ francouzské gastronomie Alain Ducasse z restaurace slavného pařížského hotelu Plaza Athénée. Loni ji ztratil poté, co se začal specializovat na ryby, plody moře a vegetariánskou stravu. Nově se mezi tříhvězdičkové restaurace zařadil rovněž pařížský podnik Cinq.

01.února 2016 v 11:41, příspěvek archivován: 01.února 2016 v 12:54

Náš chef Nicolas právě získal druhou michelinskou hvězdu! Poprvé získala česká firma dvě. Koukněte, @Roman_Vanek. pic.twitter.com/1vruImlRGP

Nových dvouhvězdičkových podniků je deset, z toho polovina v Paříži. Druhou hvězdou se může chlubit další známý šéfkuchař Jean-François Piège, který vede v Paříži Le Grand Restaurant, nebo Joël Robuchon s podnikem Grande Maison v Bordeaux na jihozápadě země. Propad ze tří hvězd zaznamenal hotelový restaurant Le Relais Bernard Loiseau ve východní Francii.

Nových jednohvězdičkových restaurací je 42, z toho osm v regionu Auvergne, Rhone-Alpes, a sedm v pařížské aglomeraci.

První hvězdu získala Babišova restaurace půl roku po otevření

Babišův restaurant La Paloma, který leží v Mougins na jihovýchodě Francie nedaleko Cannes, obdržel pod vedením šéfkuchaře Nicolase Decherchiho první hvězdičku v roce 2014, tedy půl roku po otevření (více čtěte zde). Restaurace nese jméno nejmladší dcery španělského malíře Pabla Picassa, který v Mougins žil.

„Máme všichni obrovskou radost. Je to česká restaurace, patří české firmě, dělaly ji české firmy, akorát nám tam vaří francouzský kuchař,“ řekl Andrej Babiš Rádiu Impuls.

Fotogalerie

Dodal, že v restauraci působí i čeští stážisté a podobný podnik by chtěl otevřít do dvou let i v Průhonicích u Prahy.

Gastronomický průvodce Michelin se v tištěné podobě začne prodávat 5. února. Vychází zpravidla v nákladu 150 tisíc výtisků. K dispozici je i v elektronické podobě - na jeho stránkách bylo jen ve Francii zaznamenáno loni 25 milionů návštěv.

Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají „výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu“, dvě značí „výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku“ a jednu hvězdičku dostávají nejlepší restaurace ve své kategorii.

Zástupci Michelinu také vyjádřili smutek nad sebevraždou francouzsko-švýcarského šéfkuchaře Benoita Violiera, jehož restaurace v Crissieru nedaleko švýcarského Lausanne byla loni v prosinci vyhlášena nejlepší na světě (více o jeho smrti čtěte zde).

Poznámka redakce: Andrej Babiš je majitelem holdingu Agrofert, pod který patří i vydavatelství MAFRA a.s. a tím pádem i MF DNES a iDNES.cz.

Autoři: ,






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.