Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bagety jely chladicím vozem

  9:56aktualizováno  9:56
Bagety patří k rizikovému lahůdkářskému zboží, a je proto velmi důležité, aby byly po celou dobu, než se dostanou od výrobce k zákazníkovi, uloženy při nízké teplotě, tedy zhruba kolem 6 stupňů Celsia.

Bagety patří k rizikovému lahůdkářskému zboží, a je proto velmi důležité, aby byly po celou dobu, než se dostanou od výrobce k zákazníkovi, uloženy při nízké teplotě, tedy zhruba kolem 6 stupňů Celsia. I na to se zaměřil test čtrnácti baget, které měly v názvu "šunková" nebo ji alespoň jako šunkovou v obchodě nabídli. Bagety jsme nakupovali na dálnici z Prahy do Brna u benzinových pump a v obou městech pak na vlakových a autobusových nádražích. Jedna z baget pocházela z automatu v pražské redakci MF DNES. Okamžitě po zaplacení jsme do jedné (od každé jsme kupovali sedm kusů) zapíchli digitální teploměr, abychom změřili teplotu uvnitř bagety. Chladicím vozem s vnitřní teplotou, která nestoupla nad 5 stupňů Celsia, jsme je pak převezli do mikrobiologické laboratoře Státního veterinárního ústavu v Praze, kde je podrobili analýzám. Druhou částí testu byla degustace, při níž deset odborníků (veterinář, hygienik, inspektor, mikrobiolog, šéfkuchař, kvalitář rychlého občerstvení, novinářka věnující se gastronomii...) posuzovalo chuť, vhodnost složení i použitých obalů.

Výhrady degustátorů

Degustátoři ochutnávali naslepo. Znali jen název a základní suroviny - věděli například, že v bagetě má být šunkový salám, a nikoliv šunka.

dresinky - chuť bagety zkresluje dresink, často je ho moc, někdy je příliš výrazný
zelenina - nevhodná je kombinace čerstvé a sterilované zeleniny, nehodí se listový salát (rychle vadne), lepší je salát ledový
kombinace - nehodí se kombinace šunky a trvanlivého salámu
obal - potravinářská fólie je nevhodná

Doporučení

* nikdy nekupujte bagety volně ležící na pultě
* sledujte datum spotřeby
* teploměr v chladicím pultu by měl ukazovat do +6 °C
* bagety se lépe uchovávají v uzavřeném než otevřeném chladicím pultu

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Kontroly našly u biopotravin jen minimum pochybení. Češi jim přesto nevěří

Češi biopotravinám nedůvěřují, shodují se lidé z branže. Proto také jejich spotřeba za západní Evropou zaostává. Kontroly však ukazují, že bioprodukty patří...  celý článek

Vejce
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují miliony toxických vajec z trhu

Miliony nizozemských vajec kontaminovaných insekticidem s vysoce toxickou účinnou látkou fipronil začaly tento týden stahovat z trhu Německo, Belgie a...  celý článek

Pražští celníci zajistili tisíce párů padělané obuvi.
Celníci u Sapy zabavili přes dva tisíce párů padělaných bot za 7,5 milionu

Celníci zabavili u pražské tržnice Sapa více než dva tisíce párů padělků sportovní obuvi. Sklad v bývalé betonárně Zapa byl plný kartonových krabice s obuví...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.