Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bakterie ničí italské olivovníky. Ceny nejkvalitnějšího oleje porostou

  7:41aktualizováno  7:41
Ceny vysoce kvalitního olivového oleje produkovaného v Itálii prudce rostou. Může za to bakteriální onemocnění, které poškodilo nejméně milion olivovníků v jižní části země.

Sklizeň oliv v Itálii. | foto: Profimedia.cz

Epicentrem onemocnění bylo Bari v regionu Apulie, kde se produkuje odrůda coratina, speciální druh známý svojí silnou chutí. Tento olej se používá pro míchání s dalšími extra panenskými olivovými oleji, aby zlepšil jejich konzistenci a chuť, píše Financial Times.

Podle údajů společnosti Mintec jsou ceny extra panenského olivového oleje z Itálie nyní zhruba o 65 procent vyšší, než ceny extra panenského olivového oleje ze Španělska. „Běžně je přitom cena tohoto nejkvalitnějšího olivového oleje z Bari vyšší zhruba jen o pětadvacet procent než cena španělského oleje z Jaén, největší pěstitelské oblasti v Andalusii,“ řekl listu Financial Times analytik Rabobank Vito Martielli.

Ceny jsou na maximu i kvůli neúrodě

Rozkolísanost cen extra panenského olivového oleje přichází v době, kdy celý trh s olivovým olejem zasáhla loňská neúroda ve Španělsku a v Itálii, což jsou dva přední světoví producenti.

Zatímco ceny ostatních potravin, včetně obilovin, a dalších rostlinných olejů, jako sojového, jsou pod tlakem kvůli nadprodukci a vysokým zásobám z posledních let, zařadil se olivový olej v první polovině roku mezi komodity s nejvyšším růstem cen. Referenční cena španělského olivového oleje stoupla na devítileté maximum 3,5 eura (95 korun) za kilogram, přitom v roce 2012 byla na desetiletém minimu.

Produkce ve Španělsku, které je největším výrobcem olivového oleje, se snížila na polovinu kvůli mimořádně suchému a horkému počasí. V Itálii naopak úrodu ničily nadměrné deště a škůdci. Výsledkem je, že produkce v pěstitelském roce 2014/2015 má podle Mezinárodního sdružení pěstitelů oliv klesnout o 27 procent na 2,4 milionu tun.

Pokles dodávek oliv prohlubuje deficit obchodu s olivovým olejem Itálie. Země je druhým největším vývozcem a největším světovým konzumentem olivového oleje. Historicky je čistým dovozcem olivového oleje, kupuje tuto komoditu od jiných výrobců ve Středomoří pro domácí trh i vývoz.

Zvýší se možnosti podvodníků

Olivový olej se značkou „baleno v Itálii“ se hojně prodává do severní Evropy či Spojených států. Špatná úroda způsobila, že obchodní deficit u panenského olivového oleje z Itálie je nyní nejvyšší od roku 2008, protože dovoz prudce vzrostl.

Odborníci také varují, že růst cen by mohl zvýšit podvody. „Spolu s rybami a biopotravinami patří olivový olej k potravinám, u kterých nejvíce hrozí falšování,“ upozorňuje právnička specializující se na potraviny Maree Gallagherová.

Italský inspekční úřad pro podvody s potravinami ICQRF se loni zabýval 72 trestními případy souvisejícími s olivovým olejem, v roce 2013 to bylo jen 50 případů. Mimo jiné zabavil v italských přístavech olivový olej špatné kvality a zatkl členy gangu, který dovážel ze Španělska do Itálie olej se značkou 100procentní italský extra panenský bioolej.

Autor:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.