Sklizeň oliv v Itálii.

Sklizeň oliv v Itálii. | foto: Profimedia.cz

Bakterie ničí italské olivovníky. Ceny nejkvalitnějšího oleje porostou

  • 4
Ceny vysoce kvalitního olivového oleje produkovaného v Itálii prudce rostou. Může za to bakteriální onemocnění, které poškodilo nejméně milion olivovníků v jižní části země.

Epicentrem onemocnění bylo Bari v regionu Apulie, kde se produkuje odrůda coratina, speciální druh známý svojí silnou chutí. Tento olej se používá pro míchání s dalšími extra panenskými olivovými oleji, aby zlepšil jejich konzistenci a chuť, píše Financial Times.

Podle údajů společnosti Mintec jsou ceny extra panenského olivového oleje z Itálie nyní zhruba o 65 procent vyšší, než ceny extra panenského olivového oleje ze Španělska. „Běžně je přitom cena tohoto nejkvalitnějšího olivového oleje z Bari vyšší zhruba jen o pětadvacet procent než cena španělského oleje z Jaén, největší pěstitelské oblasti v Andalusii,“ řekl listu Financial Times analytik Rabobank Vito Martielli.

Ceny jsou na maximu i kvůli neúrodě

Rozkolísanost cen extra panenského olivového oleje přichází v době, kdy celý trh s olivovým olejem zasáhla loňská neúroda ve Španělsku a v Itálii, což jsou dva přední světoví producenti.

Zatímco ceny ostatních potravin, včetně obilovin, a dalších rostlinných olejů, jako sojového, jsou pod tlakem kvůli nadprodukci a vysokým zásobám z posledních let, zařadil se olivový olej v první polovině roku mezi komodity s nejvyšším růstem cen. Referenční cena španělského olivového oleje stoupla na devítileté maximum 3,5 eura (95 korun) za kilogram, přitom v roce 2012 byla na desetiletém minimu.

Produkce ve Španělsku, které je největším výrobcem olivového oleje, se snížila na polovinu kvůli mimořádně suchému a horkému počasí. V Itálii naopak úrodu ničily nadměrné deště a škůdci. Výsledkem je, že produkce v pěstitelském roce 2014/2015 má podle Mezinárodního sdružení pěstitelů oliv klesnout o 27 procent na 2,4 milionu tun.

Pokles dodávek oliv prohlubuje deficit obchodu s olivovým olejem Itálie. Země je druhým největším vývozcem a největším světovým konzumentem olivového oleje. Historicky je čistým dovozcem olivového oleje, kupuje tuto komoditu od jiných výrobců ve Středomoří pro domácí trh i vývoz.

Zvýší se možnosti podvodníků

Olivový olej se značkou „baleno v Itálii“ se hojně prodává do severní Evropy či Spojených států. Špatná úroda způsobila, že obchodní deficit u panenského olivového oleje z Itálie je nyní nejvyšší od roku 2008, protože dovoz prudce vzrostl.

Odborníci také varují, že růst cen by mohl zvýšit podvody. „Spolu s rybami a biopotravinami patří olivový olej k potravinám, u kterých nejvíce hrozí falšování,“ upozorňuje právnička specializující se na potraviny Maree Gallagherová.

Italský inspekční úřad pro podvody s potravinami ICQRF se loni zabýval 72 trestními případy souvisejícími s olivovým olejem, v roce 2013 to bylo jen 50 případů. Mimo jiné zabavil v italských přístavech olivový olej špatné kvality a zatkl členy gangu, který dovážel ze Španělska do Itálie olej se značkou 100procentní italský extra panenský bioolej.