Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Balené maso a masné výrobky

  10:00
Zatímco balené koblihy se nám zákazníkům moc nelíbí, proti balíčkům masa nebo salámu většinou nic nenamítáme. Jak je to možné?

Mají své výhody. Maso si sice nemůžeme prohlédnout ze všech stran jako v řeznictví, zato nemusíme čekat ve frontě u pultu a z obalů se dozvíme všechny důležité údaje, na které jsou řezníci většinou skoupí. Zejména hovězí nám nabízí hodně informací, které usnadní výběr.

Znalci říkají, že na bifteky nebo rostbíf se nejlépe hodí maso jemně vláknité s dostatečným množstvím mezisvalového tuku, takové, jaké mají mladí býci. Právě údaj, z jakého kusu maso pochází a jak staré bylo zvíře v době porážky, musí být povinně uveden na obale. Čísla zvířat, chovatelů a jatek už nejsou pro zákazníka tak důležitá, ale dávají mu jistotu, že kus masa, který si kupuje, má svůj rodný list, a že je tedy pod kontrolou. Což není v dnešní době obav z nemoci šílených krav zrovna málo. U drůbeže musí být uvedena třída jakosti (A nebo B), zda jde o maso bez kůže, bez kosti či bez obojího. U zvěřiny musí být kromě názvu živočišného druhu uvedeno také, z jaké části jatečného těla pochází a zda jde o zvěřinu z farmového chovu. Na balíčcích s mletým masem se dozvíme, kolik obsahuje procent tuku a zda bylo namleto z hovězího, vepřového či obojího. V posledním případě musí být uvedeno, v jakém poměru.

Trvanlivé salámy a šunka

Ze zápisníku inspekce

* mikrobiologické změny, u drobných masných výrobků často změna barvy
* někdy prošlé datum použitelnosti
* nejsou uchovávány při správné teplotě
* porušené obaly u zmrazených výrobků


Novinkou u masných výrobků jsou čtyři jakostní třídy šunky - nejvyšší jakosti, výběrová, standardní a konzumní. Liší se podle obsahu čisté svaloviny a použitých přísad. Šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat nejméně 16 % čistých svalových bílkovin, žádné bílkoviny rostlinné a nesmí být přibarvena. Barviva a rostlinné bílkoviny se mohou používat jen při výrobě šunky konzumní. Šunka z vepřového masa musí být vyrobena z vepřové kýty, u třídy nejvyšší jakosti a třídy výběrové z vepřové kýty celosvalové, u třídy standardní a třídy konzumní může být použita vepřová kýta zrněná. Nově je také definováno, jaké analytické hodnoty musí splňovat výrobek, který je označen jako Vysočina, Selský salám, Turistický trvanlivý salám, Poličan, Herkules, Paprikáš, Dunajská klobása a Lovecký salám. Tyto výrobky mají předepsaný maximální obsah tuku a takzvanou aktivitu vody, aby byly skutečně trvanlivé.

Co se musí zákazník dozvědět o hovězím mase

* věková kategorie zvířete (mladý skot, mladý býk, volek, jalovice nebo kráva)
* registrační
* číslo zvířete
* číslo jatek číslo bourárny
* evidenční číslo posledního chovu
* datum porážky a u kusu vyšetřeného na BSE číslo laboratoře
* název země, kde se zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a kde bylo poraženo

Co si hlídat


Masné výrobky patří do skupiny rizikových potravin, po překročení data použitelnosti se už nesmějí prodávat ani se slevou. Do uvedeného data vydrží v nezměněné kvalitě jen tehdy, když jsou uchovávány při teplotě, kterou určil výrobce. Stejně důležitý je pro kvalitu i neporušený obal. Velkým nešvarem je zapichování cenovek do balíčků. Výrobky s porušenými obaly musí být vyřazeny z prodeje. Protržený obal znamená přístup kyslíku, který podporuje kažení. I u mražených výrobků je velmi důležité, aby neměly porušený obal, protože jinak rychle vysychají. V otevřených pultových mrazácích nesmí být zboží navršeno nad označenou rysku. Velké množství "sněhu" v balíčcích je znakem toho, že výrobek byl několikrát rozmrazen a znovu zamrazen.

Varovné signály

Maso a masné výrobky patří mezi nejchoulostivější potraviny, jsou vhodným prostředím pro rozmnožování bakterií. Nešetrné zacházení nebo nedodržování předepsaných teplot může vést k rychlé změně barvy, vůně i chuti. Proto je dobré si všímat, kde a jak jsou výrobky v prodejně nabízeny. Musí být uloženy v chladicích boxech, je tedy nepřípustné, aby ležely volně na pultě (ani když jsou vakuově balené), jak bývá někdy zvykem v malých prodejnách a stáncích. Chladicí i mrazicí pulty musí být vybaveny teploměry, aby si zákazník mohl zkontrolovat, zda jsou výrobky uloženy při správné teplotě.

Vaše dotazy nebo tipy pro tuto rubriku očekáváme na adrese: MF DNES, příloha Test DNES, Na Příkopě 31, 111 21 Praha; tel: 222 062 101; fax: 222 062 337; e-mail: testdnes@mfdnes.cz

Teplota v mrazácích musí být udržována na -18 °C. Jak poznat u masného výrobku, že něco není v pořádku? Povrch výrobků nesmí být oslizlý, lepkavý, netypicky svraštělý nebo porostlý plísní (kromě výrobků s ušlechtilou plísní). Dobrým vodítkem je i barva. Každá změna mikrobiologického procesu se projeví i změnou barvy, výrobek většinou zesvětlá. U vakuově balených výrobků může být signálem změn i voda v balíčku. Pokud je čirá, je to v pořádku, pokud je už ale tekutina zakalená, je to známkou toho, že mikrobiologický proces kažení už začíná.

Na rubrice spolupracují odborníci České zemědělské a potravinářské inspekce

 

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akcie autopůjčovny Hertz rekordně klesly. Může za to i rozlučka s teslami

26. dubna 2024  13:38

Společnost Hertz Global Holdings, která po celém světě provozuje síť autopůjčoven, vykázala téměř...

Mráz v Německu hubil švestky, třešně i vinice. Skepse svírá i moravské pálenice

26. dubna 2024  12:17

Dubnové noční mrazy nezlikvidovaly úrodu ovoce jen v Česku, ale i v sousedním Německu. Zasažené...

Německý Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského investiční skupině

26. dubna 2024  9:57,  aktualizováno  10:57

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...