Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Belgické hranolky jsou zachráněny, oznámil ministr Borsus

  11:37aktualizováno  11:37
Páteční belgický státní svátek bude letos zřejmě o něco veselejší. „Belgické hranolky jsou zachráněny!“ oznámil ministr zemědělství Willy Borsus na internetu. Je to reakce na středeční rozhodnutí členských zemí EU, které se změnami schválily návrh Evropské komise na „snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách“.

Příprava tradičních belgických hranolků. | foto: Profimedia.cz

Ministr Borsus mohl po středeční dohodě států Evropské unie oznámit, že do konečné podoby nařízení zapracovala komise belgické požadavky tak, aby věc nekomplikovala život malým podnikatelům prodávající hranolky a respektovala belgické tradice. Podle ministra se však přímo o zákazu smažení hranolek nikdy nemluvilo.

Belgická tradiční příprava hranolek

Nejdůležitější jsou pro výrobce čerstvé brambory odrůdy Bintje, které se musí nakrájet ostrým nožem, aby jednotlivé kousky vstřebaly co nejméně oleje. Důležité pro přípravu je i dvojí smažení, kdy se syrové kousky nejprve smaží zhruba pět minut při teplotě 130 stupňů Celsia. Po odkapání se pak těsně před podáváním smaží dvě minuty na 170 stupňů Celsia.

Podle Belgičanů je hřích hranolky smažit v klasickém oleji. Nejlepší je podle nich pro smažení živočišný tuk, který na rozdíl od oleje nepotlačí chuť brambor.

Evropská komise plánovala vydat směrnici, která by omezovala vznik karcinogenního akrylamidu. Tato nebezpečná látka údajně vzniká u některých potravin při ohřívání nad 120 stupňů Celsia. Nejvíce pak u brambor, ale i cereálií nebo kávy (psali jsme zde). Tradiční příprava belgických hranolek, které se smaží na dvakrát, byla právě kvůli tvorbě nebezpečné látky ohrožena.

V papírových kornoutech prodávané zlatavé a křupavé hranolky k Belgii patří stejně neodmyslitelně jako bruselská soška čurajícího chlapečka nebo známé Atomium. V nepřeberném počtu stánků po celé zemi jsou k radosti místních i turistů podávány se solí a velkým výběrem nejrůznějších omáček. Na hranolky si před časem z jednání unijního summitu odskočila například i německá kancléřka Angela Merkelová.

Tuto pochoutku začali v Belgii vyrábět již v 18. století. Tuhá zima tehdy znemožnila lidem lovit malé ryby, které smažili v oleji, a tak je nahradili bramborami.

Autoři: ,


Témata: Belgie


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Britský ministr pro brexit David Davis (vlevo) a hlavní vyjednavač EU  Michel...
Evropská unie ne, celní ano. Za členství v ní ale Londýn nechce platit

Velká Británie by chtěla po odchodu z Evropské unie setrvat se sedmadvacítkou po časově omezenou dobu v celní unii. Za členství v ní by ale neměl mít Londýn...  celý článek

Donald Trump přivítal ve svém sídle čínského prezidenta s chotí. (6.4.2017)
Přezkum duševního vlastnictví nesmí poškodit obchod, vzkázala Čína Trumpovi

Čína bude bránit své zájmy, pokud Spojené státy poškodí vzájemné obchodní vazby, oznámilo čínské ministerstvo obchodu. Reagovalo tak na memorandum podepsané...  celý článek

Nejdražší omeletu světa servírují v newyorkské restauraci Norma.
Nejdražší omeleta stojí 2000 dolarů. Je s kaviárem, ještě loni stála půlku

Omeleta k nedělní snídani, to je zdánlivě jednoduchá příprava vajíček, kterou zvládne skoro každý. Kdybyste si ale chtěli vyrazit na brunch do restaurace Norma...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.