Biopotraviny brzdí skepse lidí i internet, říká průkopník ekozemědělství - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biopotraviny brzdí skepse lidí i internet, říká průkopník ekozemědělství

  16:00
Jeden z průkopníků biopotravin v Česku Martin Hutař o ekologickém zemědělství uvažoval už za socialismu. Po převratu vybudoval se společníkem Karlem Matějem společnost Pro Bio. Při rozhovoru s ním je patrné, že více než samotná výroba a obchod je pro něj aktuálně klíčovým tématem osvěta. Tedy vysvětlit lidem, co biopotraviny vlastně jsou a proč by je měli i za vyšší cenu kupovat.

Zakladatel společnosti Pro Bio Martin Hutař | foto: Tomáš FraitMAFRA

Biopotraviny se v Česku na celkové spotřebě podílejí jen 0,81 procenta, číslo se příliš nemění. Proč je spotřeba tak nízká?
Při desetinách procenta je statistika problém, už jen malá odchylka může znamenat desetiprocentní růst trhu. Řekl bych ale, že je za tím tradiční skepse a pochybovačnost českého národa. Lidé biu nevěří. Myslí si, že je to velký byznys, a jen málo z nich je ochotno se pídit, co to vlastně obnáší. Lidé jsou odtržení od zemědělství a netuší, jak náročné je produkovat kvalitní potraviny, a to je problém.

Co s tím?
Máme farmu ve Velkých Hostěhrádkách na jižní Moravě a začínáme tam vodit lidi, necháme je třeba natrhat třešně. Když tam pak přijede nějaký dobře vydělávající ajťák a srovná si, jak dlouho mu trvalo natrhat třešně se svou mzdou, tak teprve zjistí, že třešně jsou hodně, hodně drahé. Máme tam i zvířata, protože ta na farmu patří. V posledních letech vznikly farmy jenom s rostlinnou produkcí. Selský rozum ale říká, že koloběh života by měl zahrnovat i zvířata a hnůj, v přírodě to tak vždycky fungovalo. Máme ovce, prasata, teď konečně i selata, takže budeme mít i první bioprasátka. Panuje zde však velká propast v cenách potravin ve vztahu ke kvalitě.

Špatně nastavený systém: biomrkve je v Česku málo, hovězího moc

Jak to myslíte?
Průmyslová výroba umožňuje díky chemii maximalizaci výnosů. Kvalita takových potravin je pak ale hodně špatná. Musí se převážet na velké vzdálenosti, ovoce a zelenina se musí trhat brzo, konzervovat. Pokud chci dělat čerstvou a kvalitní zeleninu, tak tam nemohu použít průmyslové procesy, což je hodně drahé ve srovnání s konvencí. Rozdíl v ceně pak není třicet nebo čtyřicet procent, ale třeba sto padesát.

Co je větší problém pro biopotraviny? Vysoká cena, nebo nedůvěra, o které jste mluvil?
Obojí. Cena může odrazovat. Osvětu děláme 25 let a je stále nedostatečná. Lidi nezajímá, jak se potraviny vyrábějí. Mají k potravině slepou důvěru, věří, že je dobrá. A zbytek nevidí. Kvalita potravin je u nás jedna z nejhorších. Samozřejmě, že lidé nemají peníze, ale i tak si jednou za týden mohou dopřát třeba dobrou zmrzlinu. Stejně tak by si mohli dopřát biopotraviny a naučit se vnímat chuť a kvalitu.

Takže za tím není ani nedůvěra vůči biu jako spíš nekritičnost.
Problém je, že vývoj tady nebyl přirozený. V západní Evropě došlo k největšímu rozvoji biopotravin v sedmdesátých a osmdesátých letech. Byl postupný, pomalý, sousedský, nevstupoval do toho marketing a reklama. U nás ten nástup byl brutální s obří reklamou. Část obchodníků toho využila. Říkají, jak je všechno české a farmářské, existuje spousta různých značek. Zákazník pak nemá šanci se zorientovat. Nevypěstoval si selský rozum. I to se ale pomalu mění.

Jak poptávku po biopotravinách ovlivňuje celková ekonomická situace a rostoucí příjmy?
Moc to spolu nesouvisí. Když se po krizi všichni otřepali, tak prodeje začaly stoupat. Teď je zde ale určitá stagnace. Příčinou jsou změny nákupního chování a nástup prodeje přes internet, který dnes obrovsky roste. Na internetu přitom biopotraviny nejsou tak dostupné, lidé se s nimi nepotkají, a tím pádem dochází ke stagnaci.

Proč biopotraviny nejsou na internetu?
Prodávají se on-line, ale zatím ne v tak široké nabídce jako třeba v kamenných prodejnách zdravé výživy. Také dodáváme do potravinových e-shopů, ve srovnání s jinými kanály je to podstatně méně. Na druhou stranu vidíme velký zájem o biopotraviny v různých stravovacích zařízeních. Tam jsou lidé ochotni za ně zaplatit.

Češi vybírají víno podle ceny, tvrdí vinař. Bio vyrábí, ale neznačí

Ministerstvo zemědělství plánuje, že do roku 2020 by se měly biopotraviny na celkové spotřebě podílet třemi procenty. Je to reálné?
To je hodně ambiciózní. Na druhou stranu jsme vždycky byli zhruba osm devět let pozadu za Německem. Tam si také prošli před časem dlouhou stagnací a dneska jim farmy přibývají. Němci zažívají velký růst spotřeby biopotravin a podobně je tomu ve Francii. Žádný růst tam přitom mnoho let nebyl a dnes je v západní Evropě běžné dodávat biopotraviny třeba do úřadů.

V Česku nic podobného není?
Ministerstvo podporuje bio do škol a jsou různé další projekty, neexistuje ale nic plošného. Ale ani v západní Evropě se často nejedná o státní aktivitu shora. Dodávky biopotravin do svých škol a úřadů podporují například města. Je třeba přitom zmínit, že to není jen podpora zdravého stravování nebo zemědělců. Je to podpora přírody, ve které žijeme. Kvality vody a krajiny. V ceně biopotravin jsou totiž započteny i zátěže, které způsobuje průmyslová výroba potraviny, chemie, která se dostává do půdy.

Chceme, aby si lidé sáhli na prasátko

Ukazuje se, že produkce některých biosurovin je v Česku nedostatková, jiných je naopak nadbytek. Vy jste nedávno začali spolupracovat s moldavskými zemědělci. Je cílem tuto nevyrovnanost napravit?
Trh je malý a dochází k velkým výkyvům. Právě proto jsme před deseti lety koupili na jižní Moravě farmu o 400 hektarech, takže dnes si tam zhruba 15 procent produkce pěstujeme sami. Jde hlavně o obiloviny, jako jsou špalda, pšenice, pohanka, čirok, luštěniny. To se nám hodně osvědčilo. Pokud je ale něčeho málo, tak je toho málo v celé Evropě. Ceny diktují Němci, kteří vykupují suroviny i u nás, což také přispívá k mírnému předražení. Když nás proto před časem oslovil Člověk v tísni, který má pobočku v Moldavsku a podporuje tam rozvoj zemědělství, tak z toho vznikl společný projekt. Jezdíme do Moldavska a učíme tamní zemědělce ekologicky hospodařit. Do Česka to ale začneme vozit až v roce 2018.

Proč až příští rok?
Zatím probíhá přechodné období. Pokud totiž chcete hospodařit v ekologickém zemědělství, musíte po přihlášení minimálně dva, v praxi většinou tři roky v tomto režimu hospodařit. Takže je potřeba čekat tři roky, než bude k dispozici první bioprodukt, a pak část jejich produkce chceme vozit sem. V Česku nikdo nedělá třeba čočku nebo fazole. Také len se dělá minimálně a absolutní nedostatek panuje u osiv.

Kam své produkty dodáváte?
Začínali jsme už dávno a dneska máme velikou diverzifikaci. Dodáváme do kamenných obchodů, prodáváme přes vlastní e-shop i cizí, jako třeba Rohlik.cz. Část dodáváme také do supermarketů, hypermarketů a část výroby dalším zpracovatelům. Do zahraničí exportujeme na Slovensko, do Polska, Maďarska, Francie, Německa a Rakouska, ale na západ to není tak velké množství. Celkem tvoří zahraničí asi 12 až 15 procent odbytu.

A který kanál je pro vás nejdůležitější z pohledu tržeb?
Je to diverzifikované a žádný odběratel nedělá ani deset procent. Věnujeme se všemu a v minulosti se nám to vyplatilo, když třeba jedna firma v Polsku zkrachovala. Nedá se přitom říct, že by to byl záměr, ale trh nás přinutil. Pokud nás nějaký hypermarket vylistuje, tak to není zase takový zásek.

Předloni jste měli poměrně citelný nárůst tržeb i počtu zaměstnanců. Jak se vám vedlo loni?
Loni byl také nárůst, už ale nebyl tak výrazný. Projevuje se změna nákupního chování spojená s nakupováním potravin na internetu, o kterém jsem mluvil. To také vedlo k rozhodnutí, že se musíme více věnovat sociálním médiím a postupně by se to mělo začít projevovat. Dřív jsme to nepotřebovali a měli jsme poměrně solidní růst. Nyní ale nastala změna a my na ni reagujeme.

O kolik tedy rostly tržby?
Růst byl asi kolem pěti procent, celkem jsme utržili nějakých 252 milionů.

Jaké máte plány do nejbližší budoucnosti?
Hodně se chceme soustředit na naši farmu. Budujeme tak centrum, kde plánujeme dělat exkurze, vysvětlovat a ukazovat. Chceme, aby si lidé sáhli na prasátko a viděli, jak běhá po slámě. Aby pochopili, že zemědělství není jednoduchá práce. Plánujeme tam poskytovat i ubytování. Zároveň chceme pořádat návštěvy i pro zemědělce, protože osvěta je důležitá i mezi nimi.

Rozstřel: Martin Sedlák - Include | (1:09) | video: iDNES.tv

České patenty mohou vrátit výrobu baterií a solárů do Evropy, říká expert

Nejčtenější

Host v restauraci našel v jídle krysu, druhý švába. Řetězec narychlo uzavírá provozy

Jeden z největších japonských řetězců restaurací Sukiya uzavřel téměř všech svých bezmála 2000 podniků, kde proběhne důkladný několikadenní úklid. Přiměly ho k tomu dva případy, kdy hosté našli v...

Trump je vyřadil z provozu. Pro americké značky jsou cla vůči Vietnamu smrtelná

Vietnam se v uplynulých letech stal klíčovým hráčem výroby místo Číny, která čelila přísnějším celním tarifům ze strany Spojených států. Nyní se však ani tato asijská země nevyhne novým tarifům....

Trump zavádí reciproční cla pro celý svět, dovoz z Evropy se prodraží o 20 procent

Americký prezident Donald Trump zavádí reciproční cla na země „celého světa“. Zdůvodnil to potřebou nakopnout domácí průmysl a posílit vnitřní trh ve Spojených státech. Dovoz z Evropské unie se...

Koupil si jízdenku, aby dostal kafe a zmrzlinu zdarma. Od Čechů dostal vynadáno

Kde leží hranice mezi maximálním využitím nabízených služeb za minimum peněz a kde už začíná jejich zneužití? Diskusi na toto téma rozvířil příspěvek na sociálních sítích. Mladý muž v něm popisuje,...

Lidé se v Lidlu poprali kvůli zlevněným slunečníkům, konflikt zklidnila až policie

Potyčkou mezi zákazníky vyvrcholil boj o zlevněné zboží v Lidlu v pražských Štěrboholích na začátku tohoto týdne. Na místo musela dorazit policie, situaci mezitím řešila i ostraha obchodu. Lidl...

Ekologickou stopu snižují i čeští vinaři. Pěstují šetrně a s novými technologiemi

Tuzemská vinařství procházejí zásadní proměnou. Rostoucí zájem o bio vína motivuje vinaře ke snižování uhlíkové stopy i udržitelnějšímu přístupu k hospodaření. Ať už jde například o biodynamické...

5. dubna 2025

Trump rozpoutal bouři a jel na golf. A magnáti zdraží, než by přemístili firmy

Nová rozsáhlá cla amerického prezidenta Donalda Trumpa se setkávají s odezvou ze všech stran, a to s výprodejem na trzích, odvetnými opatřeními ze zahraničí či hněvem korporací. Jenže místo toho, aby...

5. dubna 2025  10:20

Neprodáváme kérky, ale umění. Berlínští umělci objevili nový zdroj živobytí

Oblíbenost tetování v hlavním městě Německa v posledních letech roste. Některá studia totiž před časem přišla se zajímavou novinkou: uzavřela spolupráci s mnoha tamními umělci, kteří jim nově...

5. dubna 2025

USA začínají vybírat desetiprocentní clo na dovoz ze všech zemí světa

Spojené státy začínají vybírat základní desetiprocentní clo při dovozu zboží ze všech zemí světa. Clo na prakticky veškeré zboží vyhlásil ve středu americký prezident Donald Trump. Od 9. dubna pak...

5. dubna 2025  7:04

Do Česka vstupuje německý diskont. Woolworth otevře první prodejnu v Třebíči

Německý diskontní řetězec Woolworth vstupuje na český trh a v polovině června otevře svou první kamennou prodejnu. Prvním městem, kde zákazníci budou moci nakoupit, se stane Třebíč, mluvčí...

5. dubna 2025

Trump překonal nejhorší scénáře analytiků, možné už je vše, říká ekonom

Premium

Americký prezident Donald Trump tento týden uvalil na celý svět vysoká cla. Například dovoz z Evropské unie se kvůli nim prodraží o 20 procent. Podle hlavního ekonoma ČSOB Private Banking Dominika...

5. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Co chtějí USA po Evropě: lepší podmínky pro auta a maso, vadí regulace i daně

Vláda USA bude po Evropské unii požadovat zlepšení podmínek pro vývoz aut a zemědělských produktů do Evropy. Napsal italský deník Corriere della Sera, jehož zpravodajka mluvila s americkým ministrem...

4. dubna 2025  21:44

TikTok opět nad vodou. Trump mu prodloužil lhůtu na prodej v USA o 75 dní

Americký prezident Donald Trump prodloužil o 75 dní lhůtu pro prodej amerických aktiv čínské společnosti ByteDance, která vlastní populární aplikaci pro krátká videa TikTok. Zdůvodnil to tím, že na...

4. dubna 2025  20:52

Rusko se teď může clům smát. Dlouhodobá výhra to ale nebude, soudí odborníci

Donald Trump se z americké protekcionistické politiky, minimálně prozatím, rozhodl vynechat Rusko. V krátkodobém horizontu může země na eskalaci obchodní války Západu vydělat tím, že nahradí americké...

4. dubna 2025

Katastrofa a chaos. Trumpova celní válka bude mít jen samé poražené, řekl Kalousek

Historie nezná žádnou vítěznou celní válku, řekl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle předsedy Národní rozpočtové rady Mojmíra Hampla je situace přímo...

4. dubna 2025  19:32

Fed čeká kvůli clům vyšší inflaci a menší růst. Kde jsou nižší sazby? ptá se Trump

Nová americká cla zřejmě povedou k větší inflaci a nižšímu ekonomickému růstu, řekl v pátek předseda americké centrální banky (Fed) Jerome Powell. Banka podle něj musí zabránit tomu, aby nová situace...

4. dubna 2025  19:22

Trumpova cla otřásají prognózami i burzami, Evropa i Praha rekordně oslabily

Ratingová agentura S&P Global přehodnotí po oznámení amerických cel všechny své makroekonomické prognózy. Takový krok zřejmě zvýší obavy, že se dostaví i vlna snižování ratingových známek. Pražská...

4. dubna 2025  18:45