Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Blahobyt vystřídala nejistota. Rocco Forte přesto otevře luxusní hotel

  3:04aktualizováno  3:04
Majitel sítě luxusních hotelů Rocco Forte otevře v polovině května v Praze na Malé Straně v pořadí dvanáctý hotel svého řetězce. Kvůli krizi očekává těžký rozjezd.

Podle britského hoteliéra Rocca Forte není nejlepší doba na otvírání nového hotelu. | foto: Profimedia.cz

V hotelu The Augustine, který Rocco Forte umístil do budovy bývalého kláštera, přijde noc se snídaní na 320 až čtyři tisíce eur, což jsou ceny, které si v Praze, především za výhled na město, mohou účtovat jen pětihvězdičkové hotely Four Seasons či Kempinski.

"Pražský trh je teď velmi obtížný, není nejlepší doba otvírat nový hotel," připouští čtyřiašedesátiletý britský šlechtic, který ve své věkové skupině pravidelně reprezentuje Británii na mistrovství světa v triatlonu. Vlastní katolické noviny Catholic Herald.

Rodinný hotelový řetězec buduje podruhé, ten první byla rodina nucena prodat konkurenci. Skupina Rocco Forte Collection letos očekává obrat 200 milionů liber, tedy o 14 procent více než loni.

Co vás vedlo k tomu, postavit hotel v klášteře? Máte nějaký osobní vztah k augustiniánskému řádu?
Nebyl jsem to já, kdo z kláštera postavil hotel, ale developerská firma Waldeck Capital. Mniši dostali klášter v restituci ve velmi špatném stavu, pronájem opraveného komplexu je pro ně dobré řešení. Zbylo jich tu už jen pět a část starého kláštera jim zůstala. Snažíme se s mnichy spolupracovat. Hotel má vlastní vchod do kostela svatého Tomáše, hosté si mohou zajít na mši v angličtině či španělštině či ke zpovědi. Vchod je praktický pro svatby.

Co říkáte pražskému hotelovému trhu – byl jste se podívat u konkurence?
Bydlím ve Four Seasons, protože Augustine se ještě dodělává. Také jsem navštívil Mandarin Oriental. Pražský trh je teď velmi obtížný, není nejlepší doba otvírat nové hotely. Jejich obsazenost v loňském roce poklesla a na trhu je nová nabídka ubytování. To je typické pro období boomu – začne vznikat spousta nových staveb a všechny se následně otvírají v době krize.

Co budete dělat, abyste přežili rozjezd?
Náš hotel tu není jen na rok či dva, je to dlouhodobý projekt. Objel jsem mnoho měst a setkal se s novináři a cestovními kancelářemi, snažím se pražský hotel a také v létě otvíraný hotel na Sicílii propagovat.

Britský hoteliér Rocco Forte.

Hotel otvírá v polovině května. Kolik už máte rezervací?
Poměrně dost v příštích třech měsících, jsou to různé podnikatelské skupiny. V době krize se mění způsob rezervace – zatímco dříve si klienti rezervovali hotel dva tři měsíce dopředu, teď jsou to dva týdny. Vkrádá se nejistota, která ovlivňuje každého v jeho činnosti. I hotel Augustine už měl být otevřený loni v říjnu.

Jak doléhá ekonomická krize na vaše hotely?
Za měsíce prosinec, leden a únor byly příjmy ve srovnání s předchozím rokem o pětinu nižší. Některé naše hotely trpí více než jiné – tržby jim klesly až o 40 %. Kupodivu v Británii tolik netrpí – to kvůli slabé libře. Pro zahraniční turisty je to teď v Anglii levnější. Pomáhá nám, že nejsme součástí eurozóny.

V posledních letech jsme všichni, nejen banky, zažívali obrovský nadbytek, ceny byly přemrštěné a vymknulo se to z ruky. Každý byl génius – něco koupil dnes a druhý den to prodal za více peněz. To trvalo dlouhých 15 let, bez korekce. Ta byla potřeba, a protože blahobyt trval tak dlouho, o to teď bude korekce tvrdší.

Chystáte se příští rok otevřít další tři hotely – v emirátu Abú Dhabi, v marocké Marakéši a saúdskoarabském Jeddahu. Jak velkou síť vlastně budujete?
Moje představa je 30 hotelů. Až dosud jsem hotely buď vlastnil, nebo si je dlouhodobě pronajímal. Tři nové hotely budou fungovat na manažerský kontrakt. Jsou to zhruba tři procenta z objemu prodejů a 10 procent z hrubého provozního zisku.

Sir Rocco Forte

Do školy chodil s benediktinskými mnichy, vystudoval účetnictví, za zásluhy v turismu byl povýšen na sira. Kvůli své zábavě, střílení holubů, téměř přišel o sluch. Jeho otec, původem Ital, Charles Forte založil řetězec hotelů Forte v roce 1934. Ten však převzala konkurence a syn v roce 1996 založil novou, luxusní síť Rocco Forte Collection.

Jak vycházíte s Gerry Robinsonem, někdejším šéfem společnosti Granada, která v roce 1995 skoupila akcie vaší společnosti a uskutečnila nepřátelské převzetí původní sítě hotelů Forte? Ta v době rozkvětu měla tisíc hotelů v padesáti zemích a sto tisíc zaměstnanců.
Kdože to je? Aha, od té doby jsem ho neviděl, zmizel. Tu síť rozprodali a prodělali na tom. Udělali velkou chybu, koupili příliš draho (3,9 miliardy liber), což bylo příjemné pro prodávající akcionáře. (Rodina Forte vlastnila necelou desetinu – pozn. red.)

Ve vašich hotelích provozujete luxusní restaurace. Aspirují na michelinské hvězdy?
Už jednu máme, v našem edinburském hotelu The Balmoral. Nechci usilovat o hvězdy. Když ji máte, musíte plnit speciální požadavky, pracovat určitým omezeným způsobem, dělá se okolo toho spoustu povyku. Mám rád uvolněnější restaurace, kde se podává jídlo z vysoce kvalitních surovin, uvařené jednoduchým způsobem. Michelinské restaurace jsou velmi drahé, mnozí si to nemohou dovolit. My chceme, aby nám tam chodili místní lidé. Proto máme v Balmoralu ještě jednu restauraci, bez hvězdy.

Jaká kuchyně se vaří ve vašich hotelech a co chystáte pro Augustine?
Máme několik hotelů, kde vaříme italskou kuchyni, ale to nebude případ Prahy. Rádi bychom byli evropská brasserie, která nabídne hostům také místní speciality, které si zapamatují.

Šéfkuchařem bude pražský rodák Richard Fuchs, který v minulosti pracoval jako sous-chef (zástupce šéfkuchaře) u Vita Mollicy v pražské restauraci Allegro ve Four Seasons a poté působil v témž řetězci v Alexandrii. Na menu pro Augustine spolupracuje s naším londýnským ředitelem pro gastronomii Markem Hixem. Pro nás je důležité vařit z místních produktů, ne importovaných.

Co si myslíte o způsobu, jakým britská vláda léčí bankovní systém? Záchrana stojí stovky miliard liber z peněz daňových poplatníků.
Vláda má velký problém, protože se dostala do těžké pozice už před krizí – vládla s rozpočtovými schodky už v době konjunktury. Teď má automaticky deficit ještě vyšší, protože příjmy z daní se snižují. Nejsem si jistý, že dělají dobře, zadlužují zemi do budoucna. To, co se teď děje, je o politickém přežití současné vlády a premiéra. Musí ukázat, že dělá, co může proti krizi.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Majitel značky Favorit Richard Galovič.
Favorit má nového investora. Získal 70 milionů na vstup do zahraničí

Společnost Favorit Czechoslovakia, která se od roku 2011 snaží oprášit slávu luxusních jízdních kol, získala nového investora. Společnost C2H internetového...  celý článek

Ředitel společnosti Spak Sušice Tomáš Froyda. (16. prosince 2016)
Sušický kečupář Spak nemá dost lidi, některé výrobky škrtne

Zatímco zájem o dresinky klesá, kečupům Spak se daří. Nyní však firma plánuje nabídku zúžit. Důvodem je nedostatek personálu, se kterým se firma potýká.  celý článek

Obal kořenící směsi Kucharek je nápadně podobný obalu známější Podravky.
Podravka získá od polského plagiátu Kucharek 200 tisíc, rozhodl soud

Potravinářská společnost Podravka získala 200 tisíc korun jako zadostiučinění za nutnost domáhat se svých práv soudní cestou proti firmě Pěkný - Unimex z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.