Ryby a mořské plody
Jak si mezi nimi správně vybrat
Oči se musí lesknout
Čerstvou rybu poznáte tak, že její oči jsou lesklé, žábry červené, nikoliv hnědé či zašedlé a že je pokryta čirým slizem. Výjimkou je žralok, který má povrch sametový. Oschlá ryba signalizuje, že byla delší dobu na vzduchu. Nepříjemný zápach pak svědčí o tom, že ryba není čerstvá.
Na ledu má být jen celá ryba
Čerstvé celé ryby, jejichž maso chrání kůže, by měly být uloženy v ledové tříšti. Ideálně by měly kostky ledu ležet i na nich, nejen pod nimi. Na ledu by však neměly ležet filety, protože do sebe natahují vodu. Porcovaná ryba nebo filety by proto měly být před ledem chráněny například fólií. Pokud chcete mít jistotu, že se plátky neválely na ledu několik dnů, nechte si filety v obchodě nakrájet z celé ryby.
Z filet si kost do krku nezapíchnete
Pokud nechcete vybírat kosti, kupte si filety - plátky svaloviny bez hlavy, ploutví a velkých kostí, se kterými nebudete mít před kuchyňskou úpravou žádnou další práci. Porcované maso také můžete koupit jako podkovu, kdy je trup příčně rozřezán na zhruba čtyřcentimetrové kusy.
Rybu převážejte v termotašce
Po nákupu byste měli rybu vložit do termotašky nebo termoboxu s mrazicími náplněmi, pokud ji budete převážet na delší vzdálenost. Doma dejte čerstvou rybu do chladničky a spotřebujte do 48 hodin.
K nakládání se hodí ryby s kůstkami
Pokud budete kupovat různě marinované ryby, nesmějí být oschlé. K nakládání se hodí ryby, které mají větší množství menších kůstek, například sledi. Ty totiž v nálevu po čase změknou a dodají masu příjemnou chuť. Syrovou rybu naložíte do roztoku vody, soli a kyseliny octové, při teplotě do 10 stupňů Celsia. Maso se tak vybělí a zakonzervuje. Pak už stačí jen proložit zeleninou a kořením.
Ústřice by neměly být příliš rozevřené
Pokud jsou čerstvé slávky, ale především ústřice položené na ledu, neměly by být příliš pootevřené. Otevřená mušle je mrtvá. Ústřice by přitom měly ležet horizontálně, aby z nich nevytékala šťáva, pak se totiž nedokážou uzavřít. Pokud jsou však balené v ochranné atmosféře, tak otevřené být mohou. A neměly by samozřejmě nijak zapáchat.
Čerstvé krevety nekupujte v liduprázdném obchodě
Při nákupu krevet a garnátů bývá problém poznat, že jsou opravdu čerstvé. Proto se raději vydejte vybírat do obchodu, kde je hodně lidí a mořské „příšery“ se zde dlouho neohřejí. Pokud chcete mít jistotu, kupte si je v ochranném balení s vyznačeným datem spotřeby.
Živý humr se musí pěkně hýbat
Pokud budete kupovat živého humra, který je nejlepší, měl by být dostatečně vitální a při nadzvednutí hýbat klepety a nohama. Přepravovat byste ho měli v chladu, například ve vlhkém papíru.
Jak jsou tučnéMezi málo tučné ryby patří okoun, štika, candát nebo mořské tresky, které ukládají tuk v játrech. Středně tučné - od 2 % do 10 % tuku - jsou platýsovití. Ze sladkovodních pak kapr nebo pstruh. Pokud chcete tučnou rybu, kupte si třeba úhoře, tolstolobika, makrelu, sledě, sardinky, tuňáka nebo jakoukoliv uzenou rybu. U takzvaných podkov však musíte počítat s kostmi. |