Vhodné jsou podle ní střiky z bílého či červeného vína a šampaňské. Lidé, kteří nebojují s nadbytečnými kilogramy, si mohou dopřát i pivo.
"Alkohol má mnohdy více kalorií než pochoutky ze svátečního stolu. Například jedno deci vaječného koňaku dá tělu více energie než deset deka vepřového masa," varovala Hrudková.
Jedno deci desetistupňového piva má 130 a dvanáctistupňového 140 kilojoulů, stejné množství bílého vína od 54 do 210 kilojoulů, červeného od 67 do 280 kilojoulů a šumivého od 80 do 340 kilojoulů. Jedno deci destilátu obsahuje 1000 kilojoulů.
Pro lidi, kteří si hlídají váhu, je podle Hrudkové v alkoholických nápojích skryto ještě jedno nebezpečí - podporují chuť k jídlu a nabourávají vůli dodržovat dietní pravidla. V povznesené náladě pak lidé snědí mnohem více, než by si normálně dovolili. Pro štíhlou linii je určitým nebezpečím i pivo. Díky svému složení a vysokému obsahu cukru podporuje ukládání tuků, zejména v oblasti břicha.
Sto gramů bílkovin či sacharidů obsahuje průměrně 1700 kilojoulů, alkohol má ve stejném množství zhruba 2900 kilojoulů, tedy téměř dvakrát tolik. Lidé, kteří hubnou, by měli denně přijmout nanejvýš 5000 kilojoulů. Ti, kdo si chtějí váhu udržet, si mohou dovolit 7000 až 9000 kilojoulů denně.