Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Brazilské maso nesmí na trh bez kontroly, tamní výrobci šidili hygienu

  • 23
Veterináři nařídili, aby provozovatelé potravinářských podniků, kteří přijmou potraviny živočišného původu z Brazílie, nechali produkty otestovat v akreditované laboratoři na salmonelu. Jinak jim bude hrozit až dvoumilionová pokuta. Opatření bude platit od úterý 9. května. Brazilské úřady již obvinili zpracovatele a vývozce masa z uplácení tamních hygieniků a politiků.

Na český trh by se tak nemělo dostat brazilské maso před testem. Pokyn se vztahuje také na dovoz zboží brazilského původu z jiných členských států Evropské unie. Informaci o mimořádném veterinárním opatření v pátek zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

„Rozhodl jsem se po diskusi s kolegy ze Státní veterinární správy přistoupit k tomuto naprosto mimořádnému opatření jako první stát Evropské unie,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Cílem je podle něj ochrana zdraví českých spotřebitelů.

Potravináři budou mít také povinnost oznámit potraviny z Brazílie Státní veterinární správě (SVS) a vyplnit formulář na webu. Potraviny pak budou moci vypustit na trh až po obdržení vyhovujících laboratorních výsledcích.

Stát tak reaguje na opakované nálezy bakterií salmonel v brazilském kuřecím mase. Veterináři aktuálně stahují z trhu dalších pět tun solených kuřecích prsních řízků původem z Brazílie. Objevili v nich salmonelu, prodával je Bidfood. „Necelých 400 kilogramů produktu SVS pozastavila již při odběru vzorku a zakázala polotovar uvádět do prodeje, dokud nebude mít k dispozici výsledek vyšetření. Zbytek zásilky nyní stahuje z trhu a vrátí ho zpět odesílateli do Nizozemí nebo nařídí likvidaci. Příjemci hrozí až padesátimilionová pokuta,“ uvedlo ministerstvo.

Kuřecí maso z Brazílie obsahovalo salmonelu. Dostalo se i do restaurací

Veterináři tento týden přikázali stáhnout 30 tun kuřecích řízků z Brazílie, maso se dostalo i do vojenského stravovacího zařízení. Podle ministerstva je závadnost brazilského masa častá.

Do konce dubna provedla SVS přibližně 90 kontrol, při kterých prověřila, pozastavila a laboratorně vyšetřila 200 šarží. Osm procent kontrolovaných brazilských potravin obsahovalo salmonely.

Zkorumpované maso

Brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Tamní federální policie obvinila v souvislosti s prodeji zkaženého masa a uplácením politiků a hygieniků 63 lidí.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Vloni bylo do Česka z Brazílie přímo dovezeno 1 163 tun drůbežího masa. Hovězí nebylo napřímo z Brazílie v posledních dvou letech dovezeno žádné. „Přesto se pochopitelně maso od brazilských producentů na českém trhu objevuje prostřednictvím obchodování se subjekty z jiných členských zemí EU. Dle statistiky zahraničního obchodu Českého statistického úřadu pocházelo z Brazílie v loňském roce necelých 800 tun hovězího a 6 000 tun drůbežího masa dovezeného na český trh,“ uvedl už dříve za Státní veterinární správu Petr Majer.