"Tmavý ležák se znovu začal v pivovaru vyrábět po téměř padesátileté odmlce," říká vrchní sládek Budvaru Josef Tolar.
Nové pivo má podle vedoucího marketingu Budvaru Daniela Jírovce doplnit tradiční nabídku pivovaru, který do této doby distribuoval pouze světlá piva.
"Tímto krokem chceme vyjít vstříc všem příznivcům tmavého piva," vysvětluje Jírovec. Černé pivo je oblíbené především u žen a Budvar je bude dodávat pouze v menších, dvacetilitrových sudech.
Podle statistik se v Česku vyrobí zhruba 18 milionů hektolitrů piva, z toho asi dvě procenta jsou piva tmavá.
"Tmavý ležák je vyroben stejným postupem jako originální světlý ležák. Vedle chmele a vody se k jeho výrobě používá několik druhů sladu. Kromě světlého českého ještě další tři druhy speciálních barevných ječných sladů: mnichovský, karamelový a pražený," říká Tolar.