Prodejci letos musí počítat s novým vinařským zákonem, který jim mimo jiné ukládá, že kromě ceny a informace, že se jedná o tuzemský burčák, musí na stánku deklarovat i jeho původ, tedy viniční trať a pěstitele.
"Ke konci týdne se začne sbírat veltlínské červené rané, které je nejvyzrálejší. Cena burčáku na vinobraní nepůjde výše, než byla loni, tedy kolem šedesáti korun. Suroviny bude dostatek," potvrdil ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.
Odborníci letos ale očekávají podstatně menší škálu producentů než loni. To mohl burčák prodávat prakticky kdokoliv, komu vinná réva rostla na zahradě.
"Kvůli vstupu do unie a novému vinařskému zákonu je burčák jako produkt jinak definován, může se vyrábět pouze z domácí suroviny, registrovaných ploch a navíc se změnilo jeho zdanění," řekl Jaromír Čepička se Sdružení znojemských vinařů.
"A přestože je na Znojemsku kolem šesti set producentů vína, většina jich vyrábí jen pro vlastní spotřebu a nemůže víno prodávat. Licenci má na Znojemsku jen asi padesát výrobců."
Na Horním náměstí bude mít svůj stánek i vrbovecký vinař Jiří Písař. "Burčák budeme dělat z moravského muškátu, na víno kvalitou ještě nedozrál, ale na burčák je už dobrý. Každoročně máme burčáku dostatek, ještě se nestalo, aby nebyl," řekl Písař.
Dostatek burčáku slibují i mikulovští vinaři. Hlavním dodavatelem bude společnost Víno Mikulov, která je i hlavním garantem víkendových slavností pod Pálavou.
"Burčáku bude dost a bude kvalitní. Vyrábíme ho hlavně z rané odrůdy Irsai Oliver a nabízet ho budeme ve stánku přímo na náměstí," slíbil ředitel Jaroslav Hlaváč.