Pravý čaj se podle úpravy čajových lístků dělí na tři základní druhy: černý, zelený a hnědý (oolong). Černý čaj se vyrábí z čajových lístků procesem zvaným fermentace, při němž se rozkládá listová zeleň a dochází k oxidaci tříslovin. Při sušení se pak mění barva lístků ze zelené na hnědočervenou až načernalou. Zelený čaj se vyrábí ze zelených lístků čajovníku, u kterých neproběhl proces vadnutí a fermentace. Otrhané lístky se pouze spaří a usuší v rotačním bubnu za vysokých teplot. Hnědý čaj (oolong), někdy se také nazývá žlutozelený, se podobá spíše čaji zelenému. Proces fermentace proběhne částečně a sušení čajových lístků probíhá pozvolně.
Ochucený není totéž co aromatizovaný
Poslední dobou získávají na oblibě ochucené černé čaje. Ale pozor, ochucený čaj není totéž co aromatizovaný. Ochucený je směs čaje pravého s jinými rostlinami, například černý čaj ochucený lesní směsí obsahuje skutečné sušené lístky lesních plodů. Zatímco aromatizovaný čaj je ochucen aromatickými látkami, ať už přírodními (získanými ze surovin rostlinného původu), přírodně identickými (mají stejné
Co je čaj... |
pravý - z výhonků, listů, pupenů a jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinennsis |
černý - čaj pravý, ve kterém proběhla plná fermentace |
zelený - čaj pravý, ve kterém neproběhla fermentace |
oolong - polofermentovaný čaj pravý |
instantní - instantní výrobek obsahující čajový extrakt a jiné složky |
ochucený - směs čaje pravého s ochucujícími částmi rostlin, jejichž obsah nepřesahuje 50 % hmotnosti směsi |
aromatizovaný - čaj, který obsahuje látky určené k aromatizaci |
bylinný - čaj z částí bylin nebo směsi bylin s pravým čajem či ovocem, přičemž obsah bylin musí činit minimálně 50 % hmotnosti |
ovocný - čaj ze sušeného ovoce, podíl ovoce musí být nejméně 50 % |
chemické složení jako přírodní, ale jsou získávány chemickou cestou) nebo syntetickými (naprosto odlišné od přírodních). V prvním případě se bude výrobek nazývat černý čaj s lesními plody, v druhém černý čaj s příchutí lesních plodů.
Ovocné čaje
K výrobě ovocných nebo bylinných čajů se mohou použít jen rostlinné druhy definované vyhláškou. Není tedy možné, aby výrobce připravil čaj z rostliny, která není schválená. Pokud má čaj v názvu "mátový" a na balíčku je vyobrazena máta, musí v něm být sušené máty nejméně 50 % a ve složení uvedeno přesné procentuální množství. Vzhledem k tomu, že ovocné a bylinné čaje na rozdíl od pravých běžně neobsahují kofein, pokud v nich je, musí to být uvedeno. Pokud je v čaji použita třezalka, pohanka a římský kmín, nesmí na obalu chybět upozornění, že u citlivých osob je možná fotosenzibilizace. Samozřejmostí na obalu jsou veškeré údaje společné pro všechny potraviny - datum minimální trvanlivosti, jméno výrobce či dovozce, údaje o složení a množství výrobku a informace o případném nepříznivém vlivu na zdraví člověka. Všechny údaje musí být uvedeny v českém jazyce.
Instantní a ledové čaje
Instantní čaj je podle definice výrobek, který obsahuje extrakt čaje, případně jiné složky. Už však bohužel neurčují, kolik čajového extraktu by v těchto nápojích mělo být. Pokud tedy výrobek obsahuje alespoň stopy čajového extraktu a pokud není přibarven, nic nebrání tomu, aby se nazýval čaj. Podobně je to i s ledovými čaji. Spíš než o čaji lze hovořit o limonádě s citronovou příchutí, velkým obsahem cukru a minimem kofeinu.
Na rubrice spolupracují odborníci České zemědělské a potravinářské inspekce
Vaše dotazy nebo tipy pro tuto rubriku očekáváme na adrese: MF DNES, příloha Test DNES, Na Příkopě 31, 111 21 Praha; tel: 222 062 101; fax: 222 062 337; e-mail: testdnes@mfdnes.cz |