Seznam alergenů

Seznam alergenů | foto: MF DNES

První kontroly alergenů: restaurace informují špatně, zapomínají na pití

  • 207
Část restauratérů informuje o alergenech příliš vágně, informace dávají až na vyžádání, případně zapomínají na nápoje. Na nedostatky narazili hygienici v 130 případech, což odpovídá 12,6 procentům kontrolovaných podniků. Restauratéři prozatím dostali jen symbolické pokuty.

Nová povinnost restauratérů uvádět informace o zastoupení alergenů v nabízených pokrmech platí od 13. prosince. Část hospodských ji však vůbec nezaznamenala.

„V rámci lednových kontrol došlo také k případům, kdy informace nebyla poskytována vůbec, a to nejčastěji kvůli jazykové bariéře, neznalosti této povinnosti, nebo jejího nenaplnění. Nedostatky při informování zákazníků o alergenech v potravinách byly zaznamenány rovněž u pokrmů nabízených přes internet a rozvozu jídel na objednávku,“ shrnul hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Celkově se problémy vyskytly ve 130 případech z 1 032 kontrol. Jedním z nejčastějších nedostatků je obecné informování - alergeny sice lze viditelně dohledat, ale složky se nevztahují ke konkrétním pokrmům. Někteří hostinští zapomínají na to, že se povinnost vztahuje i na nápoje a balené potraviny.

Problémy se vyskytují i u nabídky nebalených potravin, například u pečiva v kavárnách či v cukrárnách. Kontroloři také často narazili na to, že informace jsou sice k dispozici, ale zákazník neví, kde nebo kdo mu je poskytne.

„Finanční sankce nelze přesně vyčíslit, jelikož ve většině případů byla pokuta uložena i za další nedostatky současně zjištěné. Jedná se ale řádově o desetitisíce korun,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.