Čeho se lidé nejvíce bojí

Lze původce BSE zničit důkladným provařením?

Ne, pokud se maso nevaří při teplotě nad 133 stupňů a není pod vysokým tlakem.
Lze původce BSE zničit důkladným provařením?

Ne, pokud se maso nevaří při teplotě nad 133 stupňů a není pod vysokým tlakem.

Je tedy hovězí nebo telecí bezpečné?

Mnozí odborníci považují svalovinu za bezpečnou. Telecí platí jako méně rizikové. Kdo nechce vůbec riskovat, měl by se těmto druhům masa vyhnout. Kdo chce riskovat jen trochu, měl by se ujistit, že maso není z některé BSE země, a doufat, že lze věřit veterinářům, kteří vylučují možnost proniknutí BSE na české území.

Které části hovězího dobytka jsou nejnebezpečnější?

Mozek, mícha, obratle a obecně kosti obsahující větší množství nervů, dále maso od těchto kostí a některé vnitřnosti (např. brzlík, slezina). Odborníci v EU nyní nedoporučují používat hovězí kosti na vývary či morkové polévky.

Jak bezpečné jsou jiné druhy masa?

Vepřové, drůbeží a rybí maso lze podle expertů jíst bez obav. U jehněčího a skopového je to složitější - ovčí nemoc scrapie se projevuje podobně jako BSE, i když na člověka se dosud nepřenášela. Nikdo však neví, zda se na ovce někdy nepřenesla BSE.

Může si člověk dát kus salámu?

Může, ale nejlépe z drůbeže nebo vepřového. Jak konstatoval list Süddeutsche Zeitung, "salámy a sekaná se staly věcí důvěry". Těžko si lze ověřit, zda při výrobě nebyly použity rizikové části.

Lze pít mléko a jíst sýry či další mléčné výrobky?

Mlékem ani mléčnými výrobky se podle odborníků nemoc šílených krav nešíří.

Co s jogurty, gumovými medvídky, želé či sulcem?

Všechny tyto výrobky obsahují želatinu, která se vyrábí z kostí a kůží prasat či hovězího. Donedávna byla vyráběna za nízkých teplot, v loňském roce EU zpřísnila pravidla pro výrobu. Měly by tedy být bezpečné.

Jaké riziko představují konzervy a hotová jídla?

Těžko říci. Je vhodné ověřit si, jaké přísady byly použity k jejich výrobě a odkud jsou.

Jak je to s masem lovné zvěře?

Srny a vůbec vysoká patří stejně jako krávy a ovce mezi přežvýkavce, i p ro ně tedy platí zákaz používat krmiva obsahující masokostní moučku.

Nehrozí nebezpečí psům a kočkám?

Do krmiv pro zvířata se masokostní moučky používají, zatím však nebyl prokázán žádný případ přenosu na psy. Přenos BSE na kočku už zaznamenán byl.

Je maso z biofarem bezpečné?

V ekologickém zemědělství platí zákaz krmit dobytek masokostními moučkami od roku 1993.

(Zpracováno s použitím materiálů německého ministerstva zemědělství a Evropské komise)