Skvělé sauvignony pocházejí z Francie (Fumé blanc, Sancerre, Pouilly-Fumés), Chile, Nového Zélandu, Itálie, Jižní Afriky, Kalifornie, Řecka... Ochutnejte někdy španělský Sauvignon blanc z Ruedy či Galície a budete nadšeni.
V našich krajích je Sauvignon poměrně novou odrůdou. Ještě v roce 1952 píše v Československé ampelografii docent Bláha, že "čisté víno ze Sauvignonu je u nás vzácností". Povolenou odrůdou se Sauvignon stává právě v roce 1952. Časy se však mění a sauvignon v druhé polovině minulého století u nás zdomácňuje. V českém vinařském regionu se téměř nepěstuje. V moravských oblastech však pokrývá čtyři procenta viničních ploch. V letech 1996 až 2002 bylo vysázeno 280 hektarů nových vinic právě touto odrůdou. Poskytuje víno dobré cukernatosti. V roce 2002 se například na Moravě sesbíralo 615 tun sauvignonu kategorie pozdní sběr, 73 tun výběru z hroznů, 3080 kg slámového a 90 kg ledového sauvignonu. Myslím, že nejvznešenější moravské sauvignony pocházejí ze Znojemska. Na Slovensku se sauvignon pěstuje na 133 hektarech (1,4 procent plochy). Nejkrásnější slovenské sauvignony se rodí v jihoslovenské a nitranské vinařské oblasti.
Sauvignon patří k nejcharakterističtějším bílým odrůdám vinné révy. Pěstuje se prakticky na celé zeměkouli. Nejznámější centra jsou v údolí Loiry ve Francii a Malborough na Novém Zélandu. |
Odrůda Sauvignon optimálně roste na chudších štěrkovitých půdách. Vyžaduje však dobré, slunné polohy. Odolnost proti houbovým chorobám i mrazům má nižší. Dává střední a méně pravidelné úrody (8 až 10 t/ha) o dobré cukernatosti i kyselosti. Jsou lidé, kteří na sauvignon nedají dopustit. A já se jim ani nedivím. I já sauvignon miluji... Sauvignon patří k nekvalitnějším bílým muškátovým odrůdám na světě. V dobrých ročnících (v závislosti na půdě širokým spektrem vůní a chutí. Překonejme zažité klišé a nenacházejme v něm jen vůni broskví a kopřivy. Sauvignony mohou vonět i po angreštu, šalvěji, zimostrázu, dokonce i po jehličí. Sauvignony pocházející z nevyzrálého hrozna však nechutnají, podle Francouzů "voní jako kočičina". Zrací potenciál i těch nejlepších sauvignonů však není vysoký. Sauvignon je třeba do tří až čtyř let vypít.
Výjimku tvoří botrytická, přírodně sladká vína ze Sauternes! U přestárlých sauvignonů ustupuje buket do pozadí a víno voní po chřestu a konzervovaném hrášku. A na závěr ještě doporučení gastronomické. Zkuste mladý a už uhlazený sauvignon k brokolicové krémové polévce s jemným ovčím a kozím sýrem. Vyzrálý a plný sauvignon si zase žádá mírně kořeněné bílé maso a smetanovou omáčku.