Zprávy o blížící se ptačí chřipce tlačí cenu drůbežího dolů. Zatímco kupující se mohou radovat, vrásky na čele se začínají dělat velkochovatelům.
"Máme zprávy, že v Itálii kvůli obavám z ptačí chřipky klesla spotřeba kuřecího masa o 60 procent. A snížila se i v Polsku, Francii i v dalších zemích. Kuřata se teď proto vozí hodně i k nám, hlavně z Polska, a za ceny, kterým můžeme těžko konkurovat," uvedl ředitel statku v Pohořelicích Zdeněk Koubek, který je i předsedou Svazu zemědělských podnikatelů.
"Kuřata naši zpracovatelé sice ještě nakupují, ale prodají jich méně a hodně jich už leží na skladě," dodal. "Kuřat se nyní do země vozí daleko více než dříve a začíná to dělat problémy i našim producentům," potvrdil Emanuel Míšek, ředitel Rybářství Velké Meziříčí, které má některé chovy i v Jihomoravském kraji.
Podle něj to může podnik také postihnout, přestože Rybářství kuřata nevykrmuje, ale jen líhne. "Některé porážky již snížily výkupní ceny. A když padá cena vykrmeného kuřete, je tlak i na nás, abychom i my šli s cenou dolů," dodal.
Lidé strach nemají, zájem neklesá
Podle některých chovatelů je likvidační cena 37 korun za kilo kuřete. Za tak málo ho vykrmit a zpracovat nedovedou.
Samotní lidé, přestože jsou z ptačí chřipky nervózní, na kuřecí maso nezanevřeli. "Kuře jsem kupovala a kupuju dál stejně často," nenechala se odradit Darja Kovaříková, zákaznice obchodu Interspar. Obezřetnějším nakupujícím je Milan Houžvička, který včera vybíral v Tescu. "Zeptám se nejdřív, jestli bylo maso zkontrolované veterináři," řekl.
Neklesající zájem potvrzují i pracovnice obou prodejen. "Lidé kupují pořád stejně, skoro bych řekla, že víc, jak je to teď levné," míní Viera Ďurková z Intersparu, který nabízel kilo kuřecích řízků za sto pět korun.