ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Žij zdravě

Oběd v Česku stojí průměrně 99 korun. Nejdráž se najíte v Praze

  • 132
Průměrná a nejčastější cena oběda v České republice je 99 Kč. V porovnání s loňským rokem se ceny výrazně nezměnily. V roce 2016 se ale náklady restaurací mohou zvýšit kvůli zavedení registračních pokladen.

Portál MenuČesko.cz zanalyzoval ceny obědů v šesti největších českých městech. Průzkumu se zúčastnilo více než 700 restaurací. V porovnání s loňským rokem se ceny obědových menu výrazně nezměnily.

Nejdražší obědy jsou v Praze, kde průměrná cena vzrostla ze 109 Kč na 110 Kč za jeden oběd. Naopak nejlevněji se dá v poledne najíst na Ostravsku, kde se průměrná cena pohybuje kolem 88 Kč.

Nejčastější cena, kterou restauratéři zákazníkům účtují, je 99 Kč. Tuto sumu průměrně zaplatíte za oběd v celé České republice.

Ceny může zvednout zavedení registračních pokladen

V příštím roce může dojít k cenovým změnám kvůli zavedení registračních pokladen. Největší dopad budou mít na nejlevnější obědy, jejichž ceny se pohybují okolo 60 Kč.

„Ceny za obědová menu by měly stoupnout až o 10 Kč na minimálních 70 Kč za jedno menu,“ tvrdí Michal Popov, mluvčí portálu MenuČesko.cz. „Důvodem zdražení může být zařazení nejlevnějších restaurací do povinných plátců DPH, tudíž se cena oběda zvýší minimálně o 15 procent,“ dodává. Žádné další změny restaurátoři nepředpokládají.

V České republice je denní menu základem příjmů většiny restaurací. Zvýšení jejich cen by mělo za následek snížení počtu zákazníků. Proto řada restauratérů bude vyšší náklady pravděpodobně řešit snížením platů, nebo redukcí počtu zaměstnanců.