Brambory přesypte do bedýnek do tenké vrstvy.

Brambory přesypte do bedýnek do tenké vrstvy. | foto: Profimedia.cz

Brambory zdražily o desítky procent, vejce a pečivo stojí méně

  • 347
Řada základních potravin, které si lidé kupují v obchodech, v lednu proti loňsku výrazně zdražila. O více než 40 procent zdražily brambory. Více peněz stojí i některé mléčné výrobky, vína, těstoviny nebo některých druhy zeleniny. Výrazněji naopak zlevnily vejce a pečivo, uvedl Český statistický úřad.

Cena brambor se v lednu zvýšila proti loňsku o 40,6 procenta, kilogram se nyní prodává v průměru za 17,5 Kč. Zdražení přispěla nižší úroda, která byla loni v Česku nejhorší od 20. let minulého století, odkdy se údaj sleduje. Důvodem zhruba pětinového poklesu sklizně proti roku 2012 bylo podle bramborářů nepříznivé počasí.

Z mléčných výrobků se o víc než čtvrtinu zvedly ceny eidamské cihly, skoro o pětinu zdražily bílé jogurty a o 12,5 procenta máslo. Samotné mléko se podle statistiků prodává proti loňsku dráž o zhruba 2,4 procenta, litr v průměru za 19,8 Kč. Stejným tempem jako máslo zdražily těstoviny, ceny vína se zvýšily o necelých devět procent. Více lidé platí také za papriky (o víc než pětinu) a za rajčata, jejichž průměrná cena vzrostla o 16,6 procenta.

O 15 procent naopak klesla cena vajec, podle statistiků se desetikusové balení nyní prodává v průměru za zhruba 30 korun. O desetinu zlevnilo bílé pečivo.

Proti listopadu, kdy Česká národní banka přikročila s cílem oslabit korunu k devizovým intervencím, některé potraviny zdražily o jednotky procent. Šlo zejména o ty z dovozu, nebo o takové výrobky, na jejíž ceně se dovozové položky výrazněji podílejí. 

Potravinářská komora počátkem letoška uvedla, že v tomto roce očekává zvyšování cen v důsledku intervencí v rozmezí pěti až osmi procent (více zde). Týkat se to má zejména výrobců, kteří značnou část surovin pro svou produkci dováží, například menších výrobců cukrovinek a některých zpracovatelů masa.

,