Cereálie nejsou až tak zdravé, jak si lidé představují

Cereálie nejsou až tak zdravé, jak si lidé představují | foto: Profimedia.cz

Cereálie: K ideálu mají daleko

  • 29
Když se po roce 1989 objevily v českých obchodech snídaňové cereálie, odborníci jásali: Konečně část národa vymění své oblíbené párky a salámy s rohlíkem za méně tučnou a méně kalorickou snídani. Méně tučnou možná, ale méně kalorickou?

Ty dětské mají hodně cukru, ty dospělé zase občas hodně tuku. Ani s tolik zdůrazňovanou vlákninou to není tak slavné, jak bychom u cereálních výrobků předpokládali. A další minus - některé obsahují i zbytečně mnoho soli.

Sečteno, podtrženo, cereálie nepředstavují zas tak zdravou snídani, jak si většina z nás přestavuje. Většina výrobků, které pro MF DNES analyzovali ve Státním veterinárním ústavu v Praze, zůstává své dobré pověsti hodně dlužná.

Mezi všemi 28 testovanými produkty nejlépe uspěl Kellog' s Toppas, vyrobený z celozrnné pšenice bez přídavku dalších obilovin, který má vysoký obsah vlákniny, ze všech pak nejnižší obsah tuků a nejnižší energetickou hodnotu.

JAK USPĚLY CEREÁLIE V TESTU?
VÍTĚZOVÉ TESTU
LEPŠÍ CEREÁLIE
HORŠÍ CEREÁLIE
PROPADÁKY TESTU

Propadákem testu se stal španělský výrobek Cuétera Choco flakes. Nejen proto, že má příliš mnoho tuku, ale navíc tuku ztuženého, který je pro děti absolutně nevhodný.

Dětem to nejlepší?
Naprostá většina dětských cereálií patři mezi takzvané extrudované výrobky (viz Čokoládové kuličky), jejichž význam pro výživu je sporný. "Jsou na bázi rýžové, kukuřičné či pšeničné mouky s vysokým glykemickým indexem a ještě hojně oslazené cukrem," uvádí Václava Kunová z Obezitologické společnosti, kterou jsme požádali o zhodnocení výsledků.

TEST CEREÁLIÍ PRO DĚTI NAJDETE ZDE

"Výrobní náklady jsou velmi nízké, přesto jsou dražší než nutričně mnohem vhodnější výrobky z kategorie ,dospělých'. Spotřebitel platí v této ceně reklamní kampaně a možná i mnohdy zbytečně drahé obaly.

Mnohem přínosnější z hlediska výživy jsou mušli, tedy směsi ovesných vloček, sušeného ovoce a případně ořechů. Jenže ani ty nejsou úplně ideální. "Ideální by byly, pokud by neobsahovaly přidaný cukr, což z testovaných výrobků nesplňuje ani jeden."

Cukry - pozor na předávkování
Na počátku jsou všechny obiloviny bohaté na sacharidy a složité cukry, ale prakticky prosté jednoduchých cukrů. Jenže na konci je v krabicích s cereáliemi cukru víc než zdrávo. Navíc cukru, který nepochází ani z ovoce, ani z jiných surovin, ale který výrobce přidal ve formě řepného cukru, nejspíš aby dětem lépe chutnalo. Jenže jak varují odborníci, přivykat děti na sladkou chuť je dobrý nástup na cestu k obezitě.

Pro někoho bude možná překvapením, že müsli mají vyšší obsah tuku než ostatní cereálie. "Je to dáno obsahem tuku, jehož jsou ovesné vločky přirozeným zdrojem. Jedná se však o kvalitní tuk s množstvím nenasycených mastných kyselin. Energetickou hodnotu pak dále zvyšuje přídavek ořechů, sušeného ovoce nebo čokoládových kousků," vysvětluje odbornice na výživu Kunová.

Jenže na to, že se některé - například Bona Vita Active müsli - přímo chlubí tím, že jsou stvořeny pro štíhlou linii, jsou tučné až až.

Méně kalorické jsou extrudované produkty. I tady má však pravidlo své výjimky - Bessli Toffee, Jeníkův lup nebo Cuétera.

Málo vlákniny, hodně soli
Cereální výrobky jsou považovány za významný zdroj vlákniny. V jedné porci by jí muselo být alespoň 2,5 gramu. To splňují jen výrobky, jejichž hlavní složkou jsou ovesné vločky.

Na vlákninu chudé jsou kukuřičné lupínky. Ty obsahují i poměrně dost soli. Naše spotřeba soli by neměla v ideálním případě přesahovat osm gramů za den. Zdravý selský rozum říká, že snídaně (obzvláště je-li sladká), by měla obsahovat méně soli než ostatní jídla. U většiny testovaných cereálií to tak bylo. Až na výjimky. Nepochopitelně vysoký je však obsah soli u Nestlé Cini minis.

,