Češi se drží vpředu v konzumaci králíků

  • 7
Češi se stále drží na evropské špičce v konzumaci králíků. Ačkoli se může zdát, že změna životního stylu umlčela tradiční venkovské domácí chovy, průměrný Čech sní podle statistiky ministerstva zemědělství stále necelé tři kilogramy králičího masa ročně. Italové snědí ještě o dva kilogramy více, s Francouzi a Belgičany už se ale lze srovnávat.

Za poslední roky však klesá spotřeba i počet chovaných králíků. Zatímco do roku 1999 byly kotce stále plnější, od roku 2000 až do současnosti je situace opačná.

"Stavy králíků celkem klesly ze 14,1 milionu na 12,1 milionu kusů v loňském roce," uvádí zpráva ministerstva.

Převážnou část králičího masa stále zajišťují domácí chovy, na rozdíl od farmářských se ale nerozšiřují.

V roce 2000 přišel zlom také v cenovém vývoji. Ceny zemědělských výrobců jatečních králíků klesaly v návaznosti na zlevnění drůbežího a vepřového.

Loni spotřebitelé podle údajů do září zaplatili za kilogram králíka kolem 150 korun.

Králíci jsou ale silným vývozním artiklem, neboť z farem putuje za hranice až 90 procent produkce. "Zahraniční obchod s králičím masem má dlouhodobě pozitivní saldo," uvedlo ministerstvo.

Zpráva dodává, že produkce králičího masa ve světě se v současné době pohybuje od jednoho do 1,3 milionů tun ročně a toto maso je i přes svoje výborné nutriční a senzorické vlastnosti stále pouze doplňkem v konkurenci vepřového, hovězího a drůbeže.