Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Česká restaurace na EXPO 2015 v Miláně je mezi třemi nejlepšími

  18:04aktualizováno  18:04
Jedna ze dvou restaurací v českém národním pavilonu na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 v Miláně se stala jedním z nejoblíbenějších podniků na výstavišti.

EXPO 2015 má téma „Potraviny pro planetu, energie pro život“. | foto: Profimedia.cz

České zvěřinové restauraci La Baita del Cacciatore udělil italský deník Corriere della Sera třetí místo v anketě o nejlepší restauraci letošního EXPO. Před české zvěřinové speciality podle šlechtických, mysliveckých i pytláckých receptů se dostala v anketě „Top del Top“ jen francouzská a uruguayská kuchyně.

Restaurace La Baita del Cacciatore – v překladu Lovecká chata – ve druhém patře pavilonu nabízí několik druhů zvěřiny: srnčí, daňčí, jelení, kančí, zaječí a dokonce i bažantí maso, vše v tradičních českých úpravách.

Hosté si tu mohou objednat třeba jako předkrm například zvěřinovou paštiku, dále srnčí s omáčkou z divokých šípků, zajíce na smetaně nebo jelení rostbíf. Mezi polévkami nechybí tradiční kulajda či lovecký vývar s křepelčím vajíčkem. K jídlu se čepuje v italské premiéře tanková Plzeň, přívlastková bílá vína Polehňa nebo minerálka Mattoni, vše z České republiky.

„Renomé české zvěřinové restaurace se postupně dostalo mezi návštěvníky EXPO a dnes se u ní o víkendech stojí i fronty,“ říká generální komisař Jiří F. Potužník. „Stejně tak nás těší úspěch v Itálii dosud neznámé tankové Plzně – druhou zářijovou sobotu, kdy jsme měli i rekordní návštěvnost přes sedmatřicet tisíc lidí, se vytočilo sedmnáct set velkých piv.“

EXPO 2015 má téma „Potraviny pro planetu, energie pro život“ a podle organizátorů by měly být národní restaurace vizitkou účastnických zemí i kombinací oblíbených a nutričně kvalitních pokrmů. Do tohoto kontextu zvěřinová kuchyně zapadá a list Corriere della Sera ji v průvodci po EXPO ocenil stejně, jako nepasterizovanou Plzeň.

Lahvový Pilsner Urquell je na EXPO od září pro někoho možná poněkud překvapivě k mání i v pavilonu Ruska – v baru na střešní vyhlídce.

Kromě La Baity del Cacciatore sídlí v českém pavilonu ještě přízemní Tankovna, kde návštěvníci mohou ochutnat i tradiční nabídku českých pivnic, jako utopence nebo zavináče.

Do českého pavilonu na světové výstavě Expo jsme zavítali začátkem června:

Autor:


Témata: Expo 2015




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.