"Na nárůstu se podílel zejména export, který překročil tři miliony hektolitrů a dosáhl rekordu," uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.
Předloni pivovary vyrobily asi 18,7 milionu hektolitrů piva, v roce 2003 pak o 150.000 méně.
"Tuzemská výroba či spotřeba se držela zhruba na 16 milionech hektolitrů, to je kolem těch 160 litrů na hlavu," řekl Veselý s tím, že podle něj trend spotřeby piva v Česku bude nadále stagnovat či velmi pomalu klesat, možná o půl bodu či procento ročně.
Naopak je výrazný trend růstu vývozu piva, který podle něj dva až tři roky po sobě roste tempem zhruba 20 procent z roku na rok a vyšší vývoz se dá očekávat i v budoucnu.
"I v budoucnu by celková výroba měla být stejná nebo pomalu růst," podotkl Veselý. Podle něj lze i loňský výstav v objemu 19 milionů hektolitrů označit také za velmi dobrý výsledek, neboť je stále jeden z nejvyšších.
Veselý uvedl, že vstupem Česka do Evropské unie se zjednodušily podmínky pro vývoz českého piva a loni jich mohli výrobci a importéři využívat již celý rok. "Zjednodušená procedura přece jen vede k tomu, že se importéři snáze dostanou k českým pivům," dodal Veselý.
Čeští pivovarníci chtějí, aby o jejich produktech bylo v Evropě co nejvíce slyšet. Český svaz pivovarů a sladoven proto vstoupil do organizace The Brewers of Europe. "Musíme hájit a prosazovat kroky, které povedou k dalšímu rozvoji pivovarského průmyslu u nás," míní Veselý a dodává, že toho lze efektivně dosáhnout jen prostřednictvím takové instituce.
Důležité podle něj je také to, že se vývozem začaly zabývat i mnohé malé pivovary, které tak dříve nečinily; nyní kromě asi tří pivovarů své pivo vyváží všichni výrobci. Na export se také budou soustředit i v budoucnu. "Chtějí růst a jinde možnost růstu není," míní předseda svazu. V unii se přes hranice převezlo ročně 23 milionů hektolitrů piva, z toho z ČR pochází tři miliony.