V čele jeho čerstvé verze pro rok 2006, která nyní přichází do knihkupectví, je restaurace Allegro z pražského luxusního hotelu Four Seasons. Komplexní žebříček restaurací, který vychází už poosmé, sestavují nezávislí dobrovolní hodnotitelé, kteří přes internet nebo poštou pošlou své tipy a známky.
Letos se na hodnocení podepsalo 306 lidí, oznámkovali na 370 levnějších i dražších podniků, poslali sedm tisíc tipů a projedli pět milionů korun.
"Je to jiný systém než Michelin známý z filmu Grand Restaurant pana Septima. Nemáme placené inspektory, kteří nosí lahvičky na vzorky. Používáme systém americký, a tím je hlas lidu," dodává Maurer, sám šéf jedné z reklamních agentur.
Sestavování žebříčku je jeho koníček, který ho neživí. Vydání brožury zaplatí jeho kupci (ročně se prodá na deset tisíc kusů) a sponzoři z řad nápojových firem. Podle Maurera i majitelů restaurací dobrých podniků i kuchařů přibývá. "Prosazuje se stále více takzvaná zážitková gastronomie a šéfkuchaři jsou dnes spolu s modelkami hvězdy," podotýká Maurer.
"Máme však víc dobrých kuchařů než lidí ochotných za dobrý pokrm zaplatit," doplňuje Ladislav Vostárek, advokát a člen mezinárodního gastronomického cechu, který sbírá kuchaře jako jiní lidé známky.
Restauratéři si uvědomili, že špatně naservírované jídlo ztrácí chuť a že dobré nápady dokážou nejen přivést hosty, ale i vydělat. "Zaměstnáváme jen číšníky, kteří mají svou práci a zákazníky rádi. Tajemství dobrého servisu je už naučíme," naznačuje Michael Weil, manažer hotelu Four Seasons. - více zde
Majitel restaurace La Cambusa, oceněné za jídlo, vaří jen z čerstvých ryb lovených v moři na háček. - více zde
A obsluha Středověké krčmy, vítěz za interiér, přesune své zákazníky nekompromisně o pár století zpátky. Pro zážitek lidé jezdí i desítky kilometrů.
TOP 20 restaurací
(není-li uvedeno jinak, sídlí v Praze)1. Allegro, Four Seasons Hotel
2. Alcron, Radisson SAS
3. Le Terroir
4. Francouzská rest., Obecní dům
5. La Rotonde, Radisson SAS
6. Aromi
7. Ambiente Brasileiro I.
8. U Kastelána, Brno
9. Středověká krčma, Dětenice
10. Kampa Fish
11. Flambée
12. The Sushi Bar
13. Brabander, Brno
14. Domov, Liberec
15. U Modré kachničky II.
16. Miyabi
17. Café Savoy
18. Krásný hotel, Lučany n. Nisou
19. Ada, Hotel Hoffmeister
20. U Modré kachničky
Vítězové kategorií
Jídlo: La Cambusa
Obsluha: La Rotonde
Interiér: Středověká krčma
Pramen: Grand Restaurant