Ceny jsou podle Ševery však v mnoha případech na naprostém minimu a prodejci jsou tak pod velkým tlakem. "Spotřebitel chce nízkou cenu, a pokud ji někdo nenabízí, tak od něj odchází," řekl. Právě to se podle něj projevuje i na složení zboží, které obchodníci zákazníkům nabízejí.
"Obchod nedokázal vstřebat zvýšení spodní sazby DPH a promítl to do cen," řekl Ševera. To by se podle něj mohlo opakovat, neboť v příštím roce se sjednotí sazby DPH na 17 procent. Letos se spodní sazba DPH, do níž patří i potraviny, zvýšila z deseti na čtrnáct procent.
Na vliv nepřímých daní na kvalitu potravin poukázal minulý týden v televizi také ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta. I proto se chystá na svém webu zveřejňovat údaje o falšovaném jídle. Ráda by upozornila na produkty, u kterých výrobce například vyměnil kvalitní suroviny za levnější, aniž by o tom náležitě informoval (více o plánech inspekce čtěte zde).
Loni tento úřad provedl okolo 8 tisíc kontrol, z toho v 15 procentech případů našel nekvalitní potraviny. "Pokud bychom vycházeli z toho, co zjišťujeme poslední dobou, tu snahu o falšování potravin, tak to nějakým způsobem s tím DPH kalendářně souběžně jde," řekl Šebesta.
Potravinářská inspekce v posledních dnech často upozorňuje na prohřešky na poli potravinářských řetězců. Zde v řadě provozoven odhalila praxi, kdy obchodníci vědomě přelepovali data spotřeby (více o případu čtěte zde).