V Dolním Rakousku ve vinařské vesničce Langenlois nedaleko českých hranic se zrodil pozoruhodný projekt Svět vína Loisium. Uprostřed vinic se tyčí vysoký stříbrný kubus s okny podobnými střílnám. Na první pohled připomíná kombinaci atomového bunkru a moderního garážového komplexu. Jeho obvodové stěny jsou dlouhé 25 metrů, šplhají do výše 13 metrů a jsou velmi tenké – pouhých 25 centimetrů. Loisium zvenku pokrývají hliníkové desky, zevnitř pláty korku. Světlo vstupuje do interiéru průřezy ve stěnách. Celá stavba se nachyluje pět stupňů směrem ke vchodu do historických vinných sklepů, jakoby ukazovala, kudy vede cesta do světa vína.
Tento originální projekt byl nápadem tří místních rodin, jejichž sklepy navzájem sousedí a jsou do celého komplexu Loisia začleněny. Jeden z majitelů sklepů je současně zkušený daňový poradce, tudíž i financování bylo promyšleno do posledního detailu. Podařilo se mu dokonce získat peněžní podporu vlády Dolního Rakouska, stejně jako finanční injekci z Bruselu.
Článek vznikl ve spolupráci s časopisem BarLife |
Autorem návrhu Loisia je newyorský architekt Steven Holl, jehož uchvátila síla a velkolepost starých vinných sklepů. Doprostřed jedné z nejznámějších rakouských vinařských oblastí usadil nápadnou futuristickou stavbu, která vytváří novou dominantu a je výrazným moderním protipólem ke starodávným sklepním labyrintům navazujícím v podzemí na vinařský dóm.
A právě ve dvoraně Hollova dómu začíná objevná cesta za vínem. Putování za tajemstvím vína zavede návštěvníky do podzemního sklepního světa, do sklepů dlouhých skoro kilometr. Víno je tady inscenováno se vším všudy. Za pomoci archaických znaků návštěvníci poznají příběh vína, nahlédnou do života pěstitelů révy a nakonec jsou v hlubinách zasvěceni do bájemi opředených dějin vinné kultury. Přírodní kouzlo sprašových sklepů dotvářejí originální instalace, které dávají návštěvníkům příležitost zakusit úchvatný proces zrození vína na vlastní kůži. Je to opravdový spektákl, požitek pro všechny smysly.
Z podzemního bludiště vede cesta do vysoké klenuté baziliky, ozářené záplavou světel, a dále do velké slavnostní síně, kde oslava vína vrcholí v divokém opojení zvuků a barevných světelných efektů. Odtud návštěvníci pokračují půlnočně modrou chodbou – omámeni atmosférou a se smysly otevřenými k ochutnávce ušlechtilých langenloiských vín – nazpět do venkovního světa.
V Loisiu ovšem nezůstalo jen u procházky světem vína. Návštěvníci přece potřebují i odpovídající infrastrukturu. V bezprostřední blízkosti byl vybudován avantgardní hotel „Wine & Spa Resort Loisium Hotel“, který je rovněž dílem Stevena Holla. Z jeho rukou vzešla zdařilá symbióza designu a vína. Hotel byl nedávno zařazen mezi světový výběr luxusních designových hotelů a sbírá jednu mezinárodní cenu za druhou.
V hotelové restauraci se setkává velkolepá architektura s vybranou moderní kuchyní „elegante wine & spa cuisine“. Tuto gastronomickou koncepci vytvořil speciálně pro zdejší Vinyard Restaurant renomovaný rakouský šéfkuchař Helmut Österreicher. „Co nejjednodušší, jasná, nekomplikovaná linie zdůrazňující autentickou regionální kuchyni a k tomu důraz na zdraví a špetka kosmopolitního rozměru jako citlivé doplnění,“ tak charakterizuje hvězdný kuchař svoji gastronomickou vizi. Vína z okolních vinic tu samozřejmě hrají prim, především veltlínské zelené, které je pro celý region nejtypičtější odrůdou.
O pravý požitek jde v Loisiu na každém kroku. Výhradně pro tento hotel byl dokonce vyvinut originální wellness program Aveda – speciální procedury a terapie vínem, relaxační koupele a vysoce účinné masáže – využívající sílu a účinky vína k léčebným účelům, dobití energie i k uvolnění těla a mysli. A takové je vlastně i poslání celého světa vína. Vstupte prosím, cesta vede tudy...