Zralé,čerstvě sklizené pomeranče přecházejí přes kontrolní pás (1), kde jsou vyřazeny všechny nezralé nebo nahnilé plody, do kartáčové pračky (2). Tam se krátce ponoří do mycího roztoku, omyjí a osprchují čistou vodou. Škrabky poté opatrně obrousí část slupky obsahující silice. V extraktorech (3) je z plodů vymačkána šťáva. Na sítech (4) zůstanou zbytky slupek, kusy dužniny a pecky. Ty jsou využívány ke krmení zvířat. Vylisovaná štáva se pak pasteruje - zahřívá na teplotu 85-95 o C (5), aby se v ní zničily bakterie, a ještě za horka plní do obalů. Tím vzniká takzvaná přímo lisovaná šťáva, někdy označovaná jako prémium (6). Je nejlepší a také nejdražší, u nás se však neprodává, ale například v USA představuje polovinu trhu s džusy. Všechny džusy na našem trhu jsou vyrobeny z koncentrátu. Ten vzniká odpařováním vylisované a pasterované šťávy. Ve vakuových odparkách se šťáva zahustí na čtyř- až šestinásobnou koncentraci (7) a poté zamrazí (8). Zmrazený pomerančový koncentrát pak putuje v cisternách na lodích do Evropy do stáčíren. Výrobce znovu přidá ke koncentrátu tolik vody, kolik z ní bylo původně odebráno. Před plněním do obalů šťávu znovu pasteruje (9). Někteří výrobci vylisovanou dužninu, jež zbyla na sítech, lisují ještě jednou (10). Získají tak ředěnou a hořkou šťávu takzvaný pulp wash (11) -, která se musí dochutit přídavkem cukru, případně kyselinou citronovou. Používá se při míchání levnějších šťáv nižší kvality. Jeho cena je totiž asi o 40 procent nižší než cena šťávy z prvního lisování. V Evropské unii se pulp wash u stoprocentních šťáv nesmí používat. U nás však mohou být obě kategorie džusů prodávány jako stoprocentní šťávy.
Takto byly vyrobeny *:
Cappy (Almaco Chrast u Chrudimě pro Coca-Colu ČR)
Emig (Emig Německo)
Gold Glocken (Gloskengold Laucha Německo)
Happy Day (Rauch Rakousko)
Hello (Linea Nivnice ČR)
Hohes C (Ybbstaler Německo)
Pfanner (Pfanner Rakousko)
Prim Jus (Limona Mnichovo Hradiště ČR)
Relax (Walmark Oldřichovice ČR)
Yo (Ybbstaler Německo)
Toma (Toma Nehvizdy ČR)
Poznámka: * podle testu MF DNES (15. 12. 1999)
Takto byly vyrobeny *:
Dolly (Linea Nivnice)
Fruity (Getranke Rakousko)
Koruna (Euronova Brno)
Tesco (Toma - nápoje Nehvizdy)
100% Džus Pomeranč (Veseta Kyšice)
Poznámka: * podle testu MF DNES (15. 12. 1999)
Slovníček
ovocná šťáva - neboli džus - šťáva získaná přímým lisováním nebo šťáva z koncentrátu
nektar - šťáva vyrobená z koncentrátu přidáním vody a cukru. Má jen 50 procent (u pomerančů, u jiných druhů ovoce je to méně), zbytek tvoří voda. Cukr může tvořit až 20 procent konečného výrobku.
pulp wash - méně kvalitní koncentrát z druhého lisování pomerančové dužiny
Postup:
1. třídění
2. mytí
3. lisování
4. pasírování
5. zahřívání
6. prémium
7. odpařování
8. zmrazený koncentrát
9. zahřívání
10. druhé lisování
11. pulp wash