Cesta vejce z kurníku na stůl: ne delší než měsíc

-
Do tří dnů po snesení musí být vejce prosvícena a vytříděna. Vyřazena jsou vejce s poškozenými nebo špinavými skořápkami a s vnitřními vadami, jako jsou masové nebo krvavé skvrny. Vytříděná vejce jsou opatřena razítkem s hmotnostní skupinou a číslem třídírny a naplněna do spotřebitelských obalů. Vejce už se dnes nedělí na áčka a béčka jako dříve, ale jako oblečení do velikostních skupin: S ,M, L, XL. Ode dne třídění se odvíjí datum minimální trvanlivosti. Nesmí být delší než 28 dní. Netříděná vejce jsou zařazena do II. jakostní třídy B. I tato směs malých a velkých vajec se občas prodává. Předpisy určují, že vejce mají být v obchodě skladována při teplotě 5-18 °C. Vejce kategorie A, kam patří všechna tříděná konzumní vejce, se smějí prodávat nejpozději sedm dní před koncem doby minimální trvanlivosti. Doma mají být vejce uložena v chladničce. Starší by se neměla používat do pokrmů, které nejsou dostatečně tepelně upraveny (míchaná vejce, volské oko, naměkko).



Témata: Test iDNES.cz