Britští hoteliéři se do svých kuchyní snaží nalákat co nejvíce šikovných...

Britští hoteliéři se do svých kuchyní snaží nalákat co nejvíce šikovných kuchařů. | foto: Student Agency, iDNES.cz

Čeští kuchaři míří do Británie. Díky tvrdé práci si jich tam váží

  • 29
Šéfkuchaři ve Velké Británii chtějí do svých kuchyní šikovné Čechy a Češky. Dokonce jim dávají přednost před zájemci z Itálie nebo Španělska. Češi se totiž umí otáčet v kuchyni a nebojí se ani náročné práce.

„Práce je náročná, ale považuji to za cennou životní zkušenost a rozvoj svých vlastních dosavadních schopností, které určitě využiji ve své budoucí kariéře,“ popisuje Jakub první zážitky po nástupu na pozici pomocného kuchaře v hotelu v hrabství Worcestershire nedaleko Birminghamu.

Praxe kuchaře v Británii

  • Zájemce musí mít nejméně 18 let, minimální doba pobytu je 6 měsíců
  • Kuchař musí mít středně pokročilou angličtinu, aby zvládl i rychlou komunikaci v kuchyni
  • Praxe není u řady zaměstnavatelů podmínkou, důležitá je chuť pracovat a učit se
  • Minimální týdenní mzda se pohybuje kolem 120 liber čistého, většina hoteliérů platí více (okolo 170 liber)
  • Programový poplatek za zajištění pracovního pobytu se pohybuje od 100 liber, české agentury garantují servis před odletem i během pobytu v zahraničí

Nabídka britských hoteliérů, kteří se do svých kuchyní snaží nalákat co nejvíce šikovných Čechů, zaujme každoročně stovky mladých lidí. Až 80 procent z nich má čerstvě dokončené gastronomické vzdělání, ale chce na sobě nadále pracovat a především načerpat inspiraci.

Velká Británie je láká i kvůli možnosti zdokonalit si angličtinu. Pobyt zemi je výhodný i díky přímému a cenově dostupnému leteckému nebo autobusovému spojení.

„Starám se o umísťování českých studentů a absolventů v britských hotelech už jedenáct let. Britští šéfkuchaři opakovaně vyžadují Čechy pro jejich nadšený a zodpovědný přístup k práci stejně jako pro jejich touhu učit se nové věci,“ říká Irena Slota z agentury PEC Hotel Staff. „Mladí Češi, kteří se rozhodnou získat praxi ve velmi konkurenčním a náročném sektoru jako je britské pohostinství, se naučí poskytovat skvělý servis a neustále vylepšovat své dovednosti tváří v tvář zákazníkovi. Tyto zkušenosti jsou snadno přenosné a vyhledávané ze strany zaměstnavatelů,“ dodává Slota.

„Zájem o české kuchaře je letos obrovský – počet volných míst v tomto pracovní programu, které můžeme aktuálně nabídnout českým kuchařům, meziročně vzrostl o čtyřicet procent,“ potvrzuje zájem o české kuchaře manažerka pracovních pobytů společnosti Student Agency Martina Květoňová.