Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čeští kuchaři vyhlížejí hvězdy, Michelin ocení ty nejlepší z nich

  5:09aktualizováno  5:09
Na dnešek se v Česku dobře nevyspalo hned několik šéfkuchařů. Netrápily je potíže z jídla, ale nervy z michelinské hvězdy, kuchařského Oscara. Právě dnes odpoledne Michelin odhalí obsah nové evropské edice Main cities in Europe.

Šéfkuchař pražské restaurace hotelu Four Seasons Andrea Accordi se dnes dozví, jestli obhájil michelinskou hvězdu. První dostal už v Itálii a další za ním přišla loni do Prahy, byla první v postsocialistické Evropě. | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Jediný, kdo obhajuje ocenění, je italský šéfkuchař Andrea Accordi z restaurace pražského hotelu Four Seasons. Jemu před rokem přivál červený průvodce Michelin první nejvyšší kuchařskou cenu v postsocialistických zemích a patrně si ji letos udrží.

Šéf vydavatelství Jean-Luc Naret naznačuje, že střední a východní Evropa je zajímá. "Hvězd bude víc a víc," naznačil před dvěma týdny, když vyšel letošní průvodce pro Francii.

Za uplynulý rok si prý řeklo o účet v českých restauracích sedm nebo osm tajných inspektorů Michelina. Podle místních gurmetů ochutnávali aspoň na dvaceti adresách.

Na úzkém seznamu adeptů na další hvězdu je restaurace La Dégustation, kterou spoluvlastní úspěšný a zanícený restauratér Tomáš Karpíšek a šéfkuchař Oldřich Sahajdák. Křísí pražskou šunku a křen od Malína, ale i chuť koprovky a španělských ptáčků, na které mnozí zanevřeli po zkušenostech ze školní jídelny. Citovaný je i šéfkuchař Jan Punčochář z pražského podniku Le Terroir.

Nebyla by to první hvězda pro českého šéfkuchaře. Tu získal už v roce 1980 Pavel Pospíšil v Německu, ve své tehdejší restauraci Merkurius v Baden-Badenu.

Na seznamu jsou i restaurace, kterým hodlá Michelin udělit doporučení Bib Gourmand za dobré jídlo a přístupnou cenu pod 29 eur (pod 800 korun za jídlo a pití). Vloni ho dostaly tři restaurace: francouzská Brasserie M, italská Aromi a zmíněný Le Terroir, i když je cenově výše. Letos toto doporučení může získat Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a provozovatel Café Imperial.

Ramsey vzdal i Versailles

Ze seznamu inspektorů mizí pražský podnik Maze velkohubého britského šéfkuchaře Gordona Ramsayho. Loni ho každý tipoval na příští hvězdu. Jenže on Prahu vzdal a poslal po roce šéfkuchaře zpět do Británie, zjistila v únoru MF DNES.

Jedni míní, že podcenil český nedostatek kvalitních zaměstnanců v oboru, jiní, že odmítal dělat hotelové snídaně, a třetí spekulují o jeho finančních problémech. Přitom se proslavil pořadem, ve kterém pomáhal stavět na nohy restaurace v potížích, a teď je má sám.

O víkendu se provalilo, že prodal restauraci, na kterou je údajně nejpyšnější. Před dvěma týdny jako jediný Brit ve stoleté historii Michelina získal druhou hvězdu ve Francii, v podniku Le Trianon ve Versailles. "Potichu prodal restauraci majitelům hotelu," napsal deník Daily Telegraph. Minulý týden se Ramsey údajně zbavil i podniku v Kalifornii a v Londýně.

Možná přepískl expanzi, možná i půjčky. Podle gurmeta Françoise Simona se šéfkuchař příliš rozptýlil, ale na restaurace se svým jménem nestíhal dohlížet. "Je to nebezpečné. Stejné jako jít k zubaři, kde vám zub vytrhne jeho sekretářka," citoval Simona deník Le Figaro.

Podle lidí, kteří měli možnost vidět inspektory od Michelina při práci – tedy při jídle – jsou to nudní patroni. Nedá se s nimi konverzovat, jak se soustředí. Mají zkušenosti s vedením restaurací, cestují tři týdny v měsíci a útratu jim platí Michelin. Někteří po jídle odhalí, kdo jsou. "Představil se nám jen jeden. Přišel druhý den za šéfkuchařem a ředitelem, podíval se i do kuchyně a byl spokojený," říká mluvčí Four Seasons Martina Vávrová.

Podle mluvčího české odbočky Michelina Daniela Cahela jezdí po Evropě na 70 komisařů. Jejich roli s nadsázkou přiblížil Louis de Funés ve filmu Křidýlko nebo stehýnko.

Čeho si Michelin cení? Čerstvosti, ryzí chuti a nových nápadů.

První hvězda přitáhla do hlavního města i novináře z celého světa. Píšou o gastronomické renesanci, o tom, jak město opustily pijácké tlupy Angličanů a je místo pro hosty vyšší kategorie. Češi vyrostli z knedlíků, tvrdí deník The Times.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Chátrající budova pražského Hlavního nádraží na snímku ze srpna 2014
Na hlavní nádraží v Praze se vrátí stavbaři, dostane novou fasádu a střechu

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vybrala projektanta na rekonstrukci fasády a zastřešení historické budovy pražského hlavního nádraží. Stavební práce na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Pojišťovny vypsaly tendr na vakcíny. Úspěch má na dosah jen Avenier

Ročně píchnou lékaři dětem v rámci povinného očkování více než 1,3 milionu vakcín. Zdravotní pojišťovny za to zaplatí asi 660 milionů korun. Pojišťovny nyní...  celý článek

Aukrorobot.cz
Aukro nefunguje, jak má. Nový systém má díry a péče o klienty je pomalá

Aukro, největší obchodní portál v Česku, změnilo majitele a platformu, na které fungovalo. Pro uživatele to ale nedopadlo dobře. Doposud spokojené prodejce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.