Šéfkuchař pražské restaurace hotelu Four Seasons Andrea Accordi se dnes dozví, jestli obhájil michelinskou hvězdu. První dostal už v Itálii a další za ním přišla loni do Prahy, byla první v postsocialistické Evropě.

Šéfkuchař pražské restaurace hotelu Four Seasons Andrea Accordi se dnes dozví, jestli obhájil michelinskou hvězdu. První dostal už v Itálii a další za ním přišla loni do Prahy, byla první v postsocialistické Evropě. | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Čeští kuchaři vyhlížejí hvězdy, Michelin ocení ty nejlepší z nich

  • 6
Na dnešek se v Česku dobře nevyspalo hned několik šéfkuchařů. Netrápily je potíže z jídla, ale nervy z michelinské hvězdy, kuchařského Oscara. Právě dnes odpoledne Michelin odhalí obsah nové evropské edice Main cities in Europe.

Jediný, kdo obhajuje ocenění, je italský šéfkuchař Andrea Accordi z restaurace pražského hotelu Four Seasons. Jemu před rokem přivál červený průvodce Michelin první nejvyšší kuchařskou cenu v postsocialistických zemích a patrně si ji letos udrží.

Šéf vydavatelství Jean-Luc Naret naznačuje, že střední a východní Evropa je zajímá. "Hvězd bude víc a víc," naznačil před dvěma týdny, když vyšel letošní průvodce pro Francii.

Za uplynulý rok si prý řeklo o účet v českých restauracích sedm nebo osm tajných inspektorů Michelina. Podle místních gurmetů ochutnávali aspoň na dvaceti adresách.

Na úzkém seznamu adeptů na další hvězdu je restaurace La Dégustation, kterou spoluvlastní úspěšný a zanícený restauratér Tomáš Karpíšek a šéfkuchař Oldřich Sahajdák. Křísí pražskou šunku a křen od Malína, ale i chuť koprovky a španělských ptáčků, na které mnozí zanevřeli po zkušenostech ze školní jídelny. Citovaný je i šéfkuchař Jan Punčochář z pražského podniku Le Terroir.

Nebyla by to první hvězda pro českého šéfkuchaře. Tu získal už v roce 1980 Pavel Pospíšil v Německu, ve své tehdejší restauraci Merkurius v Baden-Badenu.

Na seznamu jsou i restaurace, kterým hodlá Michelin udělit doporučení Bib Gourmand za dobré jídlo a přístupnou cenu pod 29 eur (pod 800 korun za jídlo a pití). Vloni ho dostaly tři restaurace: francouzská Brasserie M, italská Aromi a zmíněný Le Terroir, i když je cenově výše. Letos toto doporučení může získat Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a provozovatel Café Imperial.

Ramsey vzdal i Versailles

Ze seznamu inspektorů mizí pražský podnik Maze velkohubého britského šéfkuchaře Gordona Ramsayho. Loni ho každý tipoval na příští hvězdu. Jenže on Prahu vzdal a poslal po roce šéfkuchaře zpět do Británie, zjistila v únoru MF DNES.

Jedni míní, že podcenil český nedostatek kvalitních zaměstnanců v oboru, jiní, že odmítal dělat hotelové snídaně, a třetí spekulují o jeho finančních problémech. Přitom se proslavil pořadem, ve kterém pomáhal stavět na nohy restaurace v potížích, a teď je má sám.

O víkendu se provalilo, že prodal restauraci, na kterou je údajně nejpyšnější. Před dvěma týdny jako jediný Brit ve stoleté historii Michelina získal druhou hvězdu ve Francii, v podniku Le Trianon ve Versailles. "Potichu prodal restauraci majitelům hotelu," napsal deník Daily Telegraph. Minulý týden se Ramsey údajně zbavil i podniku v Kalifornii a v Londýně.

Možná přepískl expanzi, možná i půjčky. Podle gurmeta Françoise Simona se šéfkuchař příliš rozptýlil, ale na restaurace se svým jménem nestíhal dohlížet. "Je to nebezpečné. Stejné jako jít k zubaři, kde vám zub vytrhne jeho sekretářka," citoval Simona deník Le Figaro.

Podle lidí, kteří měli možnost vidět inspektory od Michelina při práci – tedy při jídle – jsou to nudní patroni. Nedá se s nimi konverzovat, jak se soustředí. Mají zkušenosti s vedením restaurací, cestují tři týdny v měsíci a útratu jim platí Michelin. Někteří po jídle odhalí, kdo jsou. "Představil se nám jen jeden. Přišel druhý den za šéfkuchařem a ředitelem, podíval se i do kuchyně a byl spokojený," říká mluvčí Four Seasons Martina Vávrová.

Podle mluvčího české odbočky Michelina Daniela Cahela jezdí po Evropě na 70 komisařů. Jejich roli s nadsázkou přiblížil Louis de Funés ve filmu Křidýlko nebo stehýnko.

Čeho si Michelin cení? Čerstvosti, ryzí chuti a nových nápadů.

První hvězda přitáhla do hlavního města i novináře z celého světa. Píšou o gastronomické renesanci, o tom, jak město opustily pijácké tlupy Angličanů a je místo pro hosty vyšší kategorie. Češi vyrostli z knedlíků, tvrdí deník The Times.